Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Situácia sa dramatizuje: Láva ničiaca všetko, čo jej príde do cesty, sa valí na islandské mesto! Ľudia museli utiecť

Láva na Islande už zasiahla aj domy v rybárskom prístavnom mestečku Grindavík
Láva na Islande už zasiahla aj domy v rybárskom prístavnom mestečku Grindavík (Zdroj: Twitter/@ORGrimsson)

REYJKJAVÍK – Druhá sopečná erupcia na okraji islandského rybárskeho prístavného mestečka Grindavík začala vytekať z nových trhlín v zemskom povrchu. Cez noc muselo byť mesto kompletne evakuované a niekoľko domov na jeho okraji sa ocitlo v plameňoch.

>Islandský prezident Gudni Johannesson oznámil, že "nikto nie je v ohrození života", a potvrdil, že Grindavík bol cez noc úspešne evakuovaný. Ohrozená môže byť niektorá infraštruktúra, ale nebudú prerušené žiadne letecké spojenia, dodal prezident na sieti X. Okolo poludnia v nedeľu sa však láva priblížila k ľudským obydliam a zasiahla niekoľko domov. Do večera dosiahla dĺžku okolo 100 metrov a nezastavili ju ani bariéry zo zeme a skál, postavené severne od Grindavíku.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 690 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Na záberoch RÚV je vidieť rozžhavenú červenú lávu vyvierajúcu z dlhého pruhu zeme a tiež pás lávy, ktorý zasahuje domy na okraji Grindavíku, niektoré už začali horieť. Starosta Grindavíku Fannar Jonasson označil erupciu za "veľký šok pre obyvateľov" a situáciu opisuje ako zlovestnú.

Už niekoľko hodín pred zatiaľ poslednou erupciou zaznamenal islandský meteorologický ústav Vedurstofa novú intenzívnu sériu viac ako 200 zemských otrasov. Najsilnejší z nich, o sile 3,5 stupňa, evidovali dnes ráno. Ústav varoval, že magma pod zemským povrchom je v pohybe a že pravdepodobnosť erupcie je vysoká. "Toto nás neprestáva prekvapovať," povedal stanici RÚV Benedikt Ófeigsson z meteorologického ústavu. "Po začiatku erupcie sa to celé spomalilo, ale asi pred pol hodinou alebo hodinou to začalo zase naberať na obrátkach," uviedol ešte predtým, ako láva dosiahla až k domom. 

 

Island patrí k vulkanicky najaktívnejším regiónom na svete. Nachádza sa tu približne 30 aktívnych vulkanických lokalít. Grindavík má približne 4000 obyvateľov a leží juhozápadne od hlavného mesta Reykjavík. Nedeľňajšia erupcia je už piata od roku 2021.

 

Viac o téme: IslandSopečná činnosťReykjavíkGrindavík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu