Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Island opäť na nohách: Sopečná aktivita znova ožila! Obyvateľov evakuovali do bezpečia

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA/AP Photo/ Marco Di Marco)

REYKJAVÍK - Na Islande sa začala druhá sopečná erupcia za necelý mesiac. Láva opäť prúdi z krajiny na polostrove Reykjanes na juhozápade Islandu, informovala dnes islandská vysielacia spoločnosť RÚV. Blízko pobrežného mesta Grindavík, ktoré bolo cez noc kompletne evakuované, sa dnes popoludní otvorila čerstvá puklina a láva už dosiahla mesto, niekoľko domov na jeho okraji sa ocitlo v plameňoch.

archívne video

Výbuch sopky v Indonézii

V oblasti sa v noci zintenzívnila seizmická aktivita a obyvateľov Grindavíku evakuovali do bezpečia okolo tretej hodiny ráno miestneho času (04.00 h SEČ), uviedla islandská verejnoprávna televízia RUV. "Na oboch stranách hrádzí, ktoré sa začali stavať severne od Grindavíku, sa otvorila trhlina," uviedli úrady. Na webe sa v priamom prenose dá pozorovať prasklina, v ktorej buble oranžová láva a vyteká von.

Island opäť na nohách:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Marco Di Marco)

Ide o piatu sopečnú erupciu na Islande za dva roky, predchádzajúca sa odohrala 18. decembra v rovnakom regióne. Grindavík má približne 4000 obyvateľov, ktorých pred poslednou erupciou preventívne evakuovali už 11. novembra. Teraz museli opäť opustiť svoje domovy. Na Islande je 33 aktívnych sopečných systémov, čo je najviac v Európe. Ostrov leží na atlantickom hrebeni, kde sa spája euroázijská a severoamerická tektonická doska.

Island opäť na nohách:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Marco Di Marco)

Nikto nie je v ohrození života

Islandský prezident Gudni Johannesson oznámil, že "nikto nie je v ohrození života", a potvrdil, že Grindavík bol cez noc úspešne evakuovaný. Ohrozená môže byť niektorá infraštruktúra, ale nebudú prerušené žiadne letecké spojenia, dodal prezident na sieti X.  V roku 2010 výbuch islandskej sopky Eyjafjallajökull na týždeň paralyzoval leteckú dopravu nad polovicou európskeho kontinentu, zrušených bolo vyše 100.000 letov. 

Island opäť na nohách:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Marco Di Marco)

Na záberoch RÚV je vidieť rozžhavenú červenú lávu vyvierajúcu z dlhého pruhu zeme a tiež pás lávy, ktorý zasahuje domy na okraji Grindavíku, niektoré už začali horieť. Na polostrove Reykjanes ide o piatu erupciu od roku 2021. Pri predvianočnej erupcii aj české ministerstvo zahraničia občanom odporučilo, aby do tamojšej oblasti necestovali.

Starosta Grindavíku Fannar Jonasson označil erupciu za "veľký šok pre obyvateľov" a situáciu opisuje ako zlovestnú. Obyvatelia mesta sa po prvej erupcii mohli 22. decembra vrátiť do svojich domovov. V ďalších týždňoch boli okolo vulkánu postavené ochranné valy v nádeji, že sa podarí lávu odkloniť od mesta. Steny bariér severne od Grindaviku však boli prelomené a láva je teraz v uliciach mesta.

Magma pod zemským povrchom je v pohybe

Už niekoľko hodín pred zatiaľ poslednou erupciou zaznamenal islandský meteorologický ústav Vedurstofa novú intenzívnu sériu viac ako 200 zemských otrasov. Najsilnejší z nich, o sile 3,5 stupňa, evidoval dnes ráno. Ústav varoval, že magma pod zemským povrchom je v pohybe a že pravdepodobnosť erupcie je vysoká.

"Toto nás neprestáva prekvapovať," povedal stanici RÚV Benedikt Ófeigsson z meteorologického ústavu. "Po začiatku erupcie sa to celé spomalilo, ale asi pred pol hodinou alebo hodinou to začalo zase naberať na obrátkach," uviedol ešte predtým, ako láva zastihla mesto.

Island patrí k vulkanicky najaktívnejším regiónom na svete. Nachádza sa tu približne 30 aktívnych vulkanických lokalít. Ostrov leží medzi eurázijskou a severoamerickou tektonickou doskou, ktoré sa od seba vzďaľujú rýchlosťou približne dva centimetre za rok. V dôsledku toho Island zažíva časté zemetrasenia a sopečné erupcie.

Viac o téme: SopkaIslandGrendavík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu