Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Štrajk kamionistov v Portugalsku sa skončil, Španieli pokračujú

(Zdroj: SITA)

Lisabon/Madrid - Štrajk portugalských prepravcov proti rastúcim cenám pohonných hmôt a za adekvátne kompenzačné opatrenia sa dnes skončil dohodou odborárskych predákov kamionistov s predstaviteľmi vlády.

Dosiahnutá dohoda sa podľa predbežne dostupných informácií dotkne viacerých daňových a pracovnoprávnych aspektov legislatívy vrátane zníženia platieb za využívanie cestných komunikácií kamionistami v nočných hodinách.

K dosiahnutiu kompromisu došlo iba deň po tom, čo sa v Portugalsku začali prejavovať dôsledky protestnej akcie, a to napríklad aj dočasným prerušením tankovania civilných dopravných lietadiel na lisabonskom letisku Portela či nedostatkom pohonných hmôt na niektorých čerpacích staniciach.

Portugalská polícia zintenzívnila v stredu na území celej krajiny bezpečnostné opatrenia v reakcii na utorkové tragické úmrtie jedného zo štrajkujúcich dopravcov, ktorého prešiel v Zibreire neďaleko Santaréma počas protestnej akcie iný vodič nákladného vozidla.

Kolónu asi 40 cisternových kamiónov s pohonnými hmotami sprevádzali v stredu v skorých ranných hodinách z Porto Alta na čerpacie stanice v regiónoch v okolí miest Lisabon a Setubal policajné vozidlá s cieľom zabrániť prípadným incidentom so štrajkujúcimi.

Kým v Portugalsku sa teraz očakáva postupná normalizácia situácie, v Španielsku prepravcovia pokračujú v protestnej akcii, ktorú takisto z rovnakých príčin začali v pondelok. Obe tamojšie odborové organizácie, ktoré však zastupujú iba pätinu pracujúcich v odvetví, odmietli totiž vládny balík opatrení na riešenie krízy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu