Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zjednotenie Číny a Taiwanu je naďalej nevyhnutné, reaguje Peking na výsledky volieb

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

PEKING - Opätovné zjednotenie Číny a Taiwanu je naďalej "nevyhnutné", vyhlásil Peking po zverejnení výsledkov sobotňajších prezidentských a parlamentných volieb na Taiwane. Informuje o tom agentúra AFP.

Výsledky hlasovania podľa Pekingu ukázali, že taiwanská vládnuca Demokratická pokroková strana (DPP) "nemôže reprezentovať hlavnú verejnú mienku na tomto ostrove". DPP vo voľbách prišla o doterajšiu väčšinu v parlamente. Peking "rozhodne nesúhlasí so separatistickými aktivitami zameranými na "nezávislosť Taiwanu", tiež je proti zahraničnému zasahovaniu" do volieb.

archívne video

Heger po summite EÚ o budovaní vzťahov s Čínou a Taiwanom (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Novým prezidentom sa stal Laj Čching-te

Víťazom prezidentských volieb na Taiwane sa v sobotu stal kandidát DPP Laj Čching-te. Podľa výsledkov taiwanskej Ústrednej volebnej komisie, ktorá dosiaľ spočítala hlasy v 99 percentách volebných miestností, získal Laj 40,1 percenta hlasov voličov. Jeho hlavný protikandidát Chou Jou-i z konzervatívnej nacionalistickej strany Kuomintang (KMT) získal 33,4 percenta spočítaných hlasov, zatiaľ čo kandidáta Taiwanskej ľudovej strany (TPP), Kchea Wen-če, podporilo 26,5 percenta voličov.
Laj, súčasný viceprezident, ktorý je na západe známy pod menom William Lai, svojím víťazstvom vo voľbách zaistil strane DPP tretie funkčné obdobie. Stala sa tak prvou stranou, ktorej sa to podarilo od začiatku zavedenia priamej voľby prezidenta v roku 1996.

Peking má najväčší problém s vládnucou stranou, ktorá presadzuje nezávislosť

Predvolebnú kampaň na Taiwane ovplyvnilo napätie s pevninskou komunistickou Čínou, pretože víťaz bude rozhodovať o budúcej podobe vzájomných vzťahov. Peking má najväčší problém práve s vládnucou stranou DPP, ktorá presadzuje nezávislosť. Opakovane pohrozil, že na obnovenie kontroly nad Taiwanom je pripravený použiť aj vojenskú silu. Čínska armáda v piatok - deň pred prezidentskými voľbami na Taiwane - vyhlásila, že prijme všetky nevyhnutné opatrenia, aby zničila akékoľvek pokusy o nezávislosť Taiwanu. Čína pritom označuje Laja za nebezpečného separatistu.

Spojené štáty nepodporujú nezávislosť Taiwanu

Spojené štáty nepodporujú nezávislosť Taiwanu. Vyhlásil to v sobotu americký prezident Joe Bidena po zverejnení výsledkov taiwanských prezidentských volieb. TASR o tom informuje podľa správ agentúr Reuters a AFP. Prezidentské voľby na Taiwane vyhral v sobotu kandidát vládnucej Demokratickej pokrokovej strany (DPP) Laj Čching-te, ktorý odmieta nátlak Číny a prisľúbil, že sa Pekingu postaví a bude sa usilovať o rokovania.

"Nezávislosť Taiwanu nepodporujeme," uviedol Biden v reakcii na sobotňajšie prezidentské voľby. Niekoľko hodín pred otvorením volebných miestností na Taiwane pritom Washington vyhlásil, že narušenie volieb zo strany akejkoľvek krajiny bude neakceptovateľné. Na výsledky volieb reagoval v sobotu i americký minister zahraničných vecí Antony Blinken, ktorý zagratuloval Lajovi k víťazstvu. Blinken vo vyhlásení uviedol, že Spojené štáty majú stále "záväzok voči mieru a stabilite naprieč Taiwanským prielivom a voči mierovému riešeniu rozdielov bez donucovania a nátlaku".

Joe Biden
Zobraziť galériu (2)
Joe Biden  (Zdroj: SITA/AP Photo/Jacquelyn Martin)

Laj sa vykreslil ako obranca demokratického spôsobu života Taiwanu a Čína ho označila za hrozbu pre mier. Svojím víťazstvo vo voľbách zaistil strane DPP tretie funkčné obdobie. DPP sa tak stala prvou stranou, ktorej sa to podarilo od začiatku zavedenia priamej voľby prezidenta v roku 1996. Výsledky hlasovania podľa Pekingu ukázali, že taiwanská vládnuca Demokratická pokroková strana (DPP) "nemôže reprezentovať hlavnú verejnú mienku na tomto ostrove", vyhlásila v reakcii na volebné víťazstvo DPP v sobotu Čína. Zároveň uviedla, že opätovné zjednotenie Číny a Taiwanu je naďalej "nevyhnutné".

Peking opakovane hlási, že jedného dňa ovládne Taiwan

Komunistická vláda v Pekingu považuje Taiwan za súčasť svojho územia napriek tomu, že tento ostrov má od roku 1949 nezávislú vládu. Peking opakovane deklaruje, že jedného dňa demokratický Taiwan ovládne, pričom nevylučuje ani použitie vojenskej sily. Spojené štáty sú najdôležitejším medzinárodným podporovateľom Taiwanu. Sú tiež dôležitým dodávateľom zbraní do Taiwanu aj napriek tomu, že s týmto ostrovom nemajú oficiálne diplomatické vzťahy. Bidenova administratíva sa pritom obávala, že voľby na Taiwane by mohli spôsobiť eskaláciu konfliktu s Pekingom.

Viac o téme: Prezidentské voľbyZjednotenieReakciaParlamentné voľbyČínaTaiwan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu