Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Maďarský minister Szijjártó v rámci prípravy návštevy Fica rokoval s lídrami Aliancie

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó
Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

BUDAPEŠŤ - Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v piatok rokoval s lídrami strany Aliancia, s ktorými zhodnotil situáciu Maďarov žijúcich na Slovensku. Išlo o súčasť prípravy na budúco-týždňovú návštevu predsedu vlády SR Roberta Fica v Budapešti. S odvolaním sa na agentúru MTI o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

archívne video

Premiér Robert Fico na hodine otázok reagoval na otázky ohľadom jeho bytu (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Zlepšenie situácie maďarskej menšiny na Slovensku bolo podľa Szijjártóa vždy stredobodom maďarskej zahraničnej politiky. "Preto sme si dnes s predsedom Aliancie Krisztiánom Forróom a ďalšími predstaviteľmi tejto strany prebrali najdôležitejšie témy tamojších Maďarov," napísal minister na Facebooku.

"Tešíme sa na návštevu slovenského premiéra a počas rokovaní budeme klásť dôraz na problematiku rozvoja južného Slovenska, ktorý je pre maďarskú komunitu kľúčový. Sme pripravení zvýšiť počet hraničných priechodov medzi oboma krajinami tak, aby hranice nerozdeľovali ale spájali komunity na oboch jej stranách. Bolo by dobré oživiť nefungujúce železničné trate, vytvoriť spoločné autobusové spoje a postaviť ďalšie mosty," uzavrel Szijjártó.

Viac o téme: Návšteva Robert FicoAlianciaPéter Szijjártó
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu