Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Katolícka hierarchia Afriky odmieta požehnávať páry v neregulárnych situáciách

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: unsplash.com/Stavrialena Gontzou)

VATIKÁN - Katolícki biskupi Afriky a Madagaskaru odmietajú rozhodnutie pápeža Františka, ktorým formálne schválil povolenie kňazom, že smú požehnávať páry v neregulárnych situáciách, vrátane vzťahov osôb rovnakého pohlavia.

Spoločné vyhlásenie v mene sympózia afrických národných biskupských konferencií podpísal konžský kardinál Fridolin Ambongo, informovala vo štvrtok agentúra AP. Ambongo objasnil, že nie je vhodné, aby kňazi v Afrike dávali takéto požehnania kvôli škandálu a zmätku, ktorý by to údajne spôsobilo. 

archívne video

Na pápežovu omšu prišli veriaci z Bratislavy i Podunajskej nížiny (Zdroj: TASR/Ladislav Vallach)

Citoval aj biblické učenie odsudzujúce homosexualitu ako "ohavnosť" a pripomenul aj africký kultúrny kontext: zväzky ľudí LGBTQ+ sú údajne v rozpore s tamojšími kultúrnymi normami a zvyklosťami komunít. AP v tejto súvislosti ako príklad uviedla výrok burundského prezidenta Evarista Ndayishimiyeho, ktorý pred niekoľkými týždňami povedal, že "ľudia rovnakého pohlavia, ktorí sa zosobášia v tejto krajine, by mali byť odvedení na štadión, kde ich zasypú kameňmi". V rozhlasovom vysielaní z 29. decembra prezident požiadal Burunďanov žijúcich v zahraničí, ktorí praktizujú homosexualitu, "aby sa nevracali domov".

Africkí biskupi zostávajú v spoločenstve s pápežom Františkom

Kardinál Ambongo upozornil, že príslušné pápežovo rozhodnutie vyvolalo v rámci cirkevnej rodiny v Afrike "šok, zasialo mylné predstavy a nepokoj do myslí mnohých laických veriacich, zasvätených osôb a dokonca pastorov". Ambongo však súčasne zdôraznil, že africkí biskupi zostávajú v spoločenstve s pápežom Františkom. AP poznamenala, že zverejneniu citlivých dokumentov, akým je aj Fiducia Suplicans, zvyčajne v cirkvi predchádza vnútorná diskusia a konzultácie - aj s národnými biskupskými konferenciami.

Takéto dokumenty sa často zverejňujú so sprievodným listom alebo vysvetľujúcimi poznámkami. Vatikánské médiá a novinári ich dostávajú vopred s embargom, aby sa zabezpečilo, že správy o novom dokumente budú správne a presné. Vzhľadom na to, že v tomto prípade tento postup nebol úplne dodržaný, vatikánske Dikastérium pre náuku viery a jej nový prefekt Víctor Manuel Fernández sa ocitli pod paľbou kritiky - najmä zo strany konzervatívcov, pretože sa obávajú porušovania alebo ignorovania základných doktrín cirkvi.

Liberálne zmýšľajúci katolíci a LGBTQ+ komunita však daný dokument vnímajú ako konkrétny dôsledok Františkových slov, že cirkev je otvorená všetkým ľuďom, bez rozdielu. Kontroverzia okolo dokumentu Fiducia Suplicans prehĺbila rastúcu priepasť medzi Františkovým progresívnym a reformne orientovaným pontifikátom a konzervatívnou cirkvou vo väčšine sveta, najmä v Afrike, kde počet katolíkov rastie rýchlejšie ako kdekoľvek inde, doplnila AP.

Viac o téme: KňazPohlavieAfrikaLGBTKatolícka hierarchia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu