Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Hrozila ďalšia katastrofa ako vo Fukušime: K atómovej elektrárni v Japonsku sa priblížila vlna cunami

Atómová elektráreň Shika
Atómová elektráreň Shika (Zdroj: SITA/Kyodo News via AP)

TOKIO - Uniklo Japonsko na Nový rok len o vlások ďalšej jadrovej katastrofe? V okolí atómovej elektrárne Shika boli zaznamenané vlny cunami vysoké tri metre. Ale našťastie nedošlo k žiadnym škodám.

Krátko po ničivom zemetrasení na Nový rok v Japonsku boli podľa nových informácií v blízkosti jadrovej elektrárne zaznamenané metrové vlny cunami. Ako v stredu oznámil prevádzkovateľ Hokuriku Electric, bezprostredne po zemetrasení boli v blízkosti závodu Shika namerané „trojmetrové vlny“. Nespôsobilo to žiadne škody.

archívne video

V obci Baškovce búrajú prvý zničený dom po zemetrasení (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Podľa Hokuriku Electric sú informácie o vlnách cunami dostupné až teraz - týždeň po zemetrasení, pretože údaje bolo potrebné najskôr získať z meracieho zariadenia na šírom mori. Po zemetrasení už neprenášal namerané údaje.

Zemetrasenie s magnitúdou 7,5

Oznámenie spoločnosti opäť zdôraznilo riziká, ktoré pre jadrové elektrárne predstavujú zemetrasenia a cunami. Zemetrasenie už spôsobilo škody na iných reaktoroch na japonskom západnom pobreží, ako napríklad únik chladiacej vody alebo čiastočný výpadok elektriny. Prevádzkovatelia však ubezpečujú, že nedošlo k žiadnym škodám na samotných jadrových reaktoroch ani na životnom prostredí.

Jadrová elektráreň Shika na juhu polostrova Noto sa nachádza jedenásť metrov nad morom a chráni ju aj štyri metre vysoká hrádza, ktorá bola vybudovaná po havárii v jadrovej elektrárni Fukušima v roku 2011.

Hlavným japonským ostrovom Honšú na Nový rok otriaslo silné zemetrasenie s magnitúdou 7,5, ako aj desiatky následných otrasov a zasiahli ho vlny cunami. Na polostrove Noto v prefektúre Ishikawa sa zrútilo alebo poškodilo nespočetné množstvo domov. Ulice sa stali nepriechodné a veľký požiar zničil historickú trhovú štvrť v prístavnom meste Wajima.

Spomienka na katastrofu vo Fukušime

Podľa predbežných oficiálnych informácií zahynulo najmenej 203 ľudí. V utorok večer bolo stále nezvestných 68 ľudí. Takmer 3 500 ľudí bolo ďalej odrezaných od okolitého sveta a takmer 30 000 ľudí bolo umiestnených v núdzových ubytovacích zariadeniach. Okrem toho takmer 60 000 domácností stále nemalo tečúcu vodu a viac ako 15 000 domácností nemalo elektrinu.

V marci 2011 zasiahlo východné pobrežie Japonska silné zemetrasenie a cunami. V dôsledku prírodnej katastrofy zomrelo 18 000 ľudí. Výsledkom bolo aj zlyhanie chladiaceho systému v jadrovej elektrárni Fukušima a v troch zo šiestich reaktorov došlo k roztaveniu aktívnej zóny.

Viac o téme: CunamiJadrová elektráreňZemetrasenie JaponskoShika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu