Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Šéf liberálov v europarlamente varuje pred dôsledkami vzostupu krajnej pravice

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRUSEL - Popredný spojenec francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona v utorok varoval, že Európa sa môže stať neovládateľnou vzhľadom na reálne riziko, že krajne pravicové strany získajú v júnových voľbách do Európskeho parlamentu veľa hlasov.

"Riziko neovládateľnej Európy je celkom reálne, ak sa populistickým stranám podarí mať v Európskom parlamente blokujúcu menšinu," vysvetlil na brífingu v Bruseli Stéphane Séjourné, ktorý v europarlamente vedie liberálno-centristickú skupinu Obnovme Európu (Renew Europe/RE) zahŕňajúcu i poslancov Macronovej strany Obroda. 

archívne video

Novela rokovacieho poriadku sa musí urobiť komplexnejšie: Parlamentná stráž už je pripravená, tvrdí Peter Pellegrini (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Séjourné doplnil, že rizikom je aj to, že po eurovoľbách bude zrejme veľmi ťažké vytvoriť v europarlamente väčšinu. Pripomenul, že vzostup populistických a nacionalistických síl badať "takmer všade v Európe". Agentúra AFP podotkla, že skupina RE je treťou najväčšou politickou silou v Európskom parlamente – za Európskou ľudovou stranou (EPP) a Socialistami a demokratmi (S&D). Tvorí ju 40 politických strán a má 100 poslancov 24 národností.

V reakcii na otázku o nedávnych prieskumoch verejnej mienky, podľa ktorých sa RE umiestnila na štvrtom mieste za krajne pravicovou skupinou Identita a demokracia (ID), Séjourné povedal, že je presvedčený o schopnosti svojej skupiny udržať si tretie miesto a zostať "tvorcom hry" v europarlamente. Spomenul aj cieľ skupiny RE dosiahnuť v eurovoľbách "okolo 90 až 100" volených zástupcov.

Vyhol sa jasnej odpovedi

Séjourné sa na brífingu vyhol jasnej odpovedi na dohady, že kandidátnu listinu RE by v eurovoľbách mohol viesť Charles Michel, súčasný predsedu Európskej rady, ktorý cez víkend oznámil, že bude kandidátom vo voľbách do Európskeho parlamentu a svoje funkčné obdobie skončí v júli namiesto v novembri. Séjourné na jeho adresu uviedol len to, že Michel bude určite hrať dôležitú úlohu v politickej rodine RE.

Voľby do Európskeho parlamentu sa budú konať od 6. do 9. júna v 27 členských krajinách EÚ. Viac ako 400 miliónov Európanov bude vtedy hlasovať o zložení europarlamentu, ktorý sa spolu s členskými štátmi podieľa na prijímaní legislatívy. AFP konštatovala, že v posledných eurovoľbách v máji 2019 sa záujem voličov o hlasovanie mierne zvýšil – priemerná účasť v rámci Únie bola 50,66 percenta.

Viac o téme: EuroparlamentRizikoEurópaEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu