Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Dráma v lyžiarskom stredisku: Zrútila sa lanovka aj s ľuďmi! Hlásia niekoľko zranených

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Contamines Montjoie via AP)

INNSBRUCK - Maďarský občan prišiel v pondelok popoludní o život v stredisku Hochkar v spolkovej krajine Dolné Rakúsko. Ďalšie štyri osoby utrpeli zranenia v utorok pri páde lanovky v Tirolsku. Informovala o tom správa z agentúry APA.

Miestna polícia uviedla, že muž vo veku 68 rokov sa v pondelok popoludní pohyboval v okolí obce Göstling an der Ybbs a údajne si zložil lyže, aby sa dostal cez zalesnený terén. Následne sa zrútil zo skalnej steny. Jeho syn v pondelok približne o 18.00 h upozornil horskú službu, ktorá našla muža bez známok života v lese.

archívne video

Pietna spomienka na obete horských nešťastí v Malej Fatre (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

Kabína lanovky so štyrmi osobami sa zrútila v utorok predpoludním v lyžiarskom stredisku Hochoetz v spolkovej krajine Tirolsko. Podľa predbežných informácií je na príčine spadnutý strom, ktorý zasiahol nosné lano lanovky.

Zranených vrtuľníkom previezli do nemocnice, ich totožnosť a rozsah zranení však nie sú známe. Michaela Burgerová zo spoločnosti Bergbahnen Hochoetz, ktorá lanovku prevádzkuje uviedla, že úrady príčiny nešťastia vyšetrujú.

MZVEZ neeviduje Slovákov

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR aktuálne nedisponuje informáciou, že by sa medzi zranenými v spadnutej lanovke v Tirolsku mali nachádzať občania SR. "Situáciu naďalej sledujeme, v prípade potreby ju budeme aktualizovať," doplnili z komunikačného odboru rezortu.

Ďalšie dve osoby sú zranené

Ďalšie dve osoby, manželský pár z Nemecka, sa zrejme v dôsledku vibrácií lana zranili v inej kabíne, ktorá zostala visieť vo výške. Zranených previezli vrtuľníkom do nemocníc v Zamse a Innsbrucku. Ostatným pasažierom sa podarilo kabínky bezpečne opustiť v údolnej alebo hornej stanici. Presná príčina nešťastia sa vyšetruje.

Podľa okresného policajného náčelníka Huberta Juena zatiaľ nič nenasvedčuje technickým problémom alebo o ľudskej chybe. Predpokladá sa, že strom alebo konáre zasiahli konzolu, ku ktorej je kabínka pripevnená. "Inak je veľmi nepravdepodobné, že by sa uvoľnila," konštatoval Juen. Takmer trojkilometrová Acherkogelbahn má okolo 60 kabínok. Okrem kabínky, v ktorej bola dánska rodina, zostali všetky ostatné pripevnené na nosnom lane

Viac o téme: LanovkaTragédieTirolskoMaďarDolné RakúskoHochkar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu