Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Česi žijúci v zahraničí sa možno dočkajú novinky: Vláda podporila návrh novely o korešpondenčnej voľbe

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: psp.cz)

PRAHA - Česká vláda podporila poslanecký návrh novely volebného zákona, ktorá by Čechom žijúcim v zahraniční umožnila voliť poštou v snemovných, prezidentských a európskych voľbách. V stredu to počas rokovania kabinetu na sociálnej sieti X uviedli viacerí ministri.

"Sľúbili sme korešpondenčnú voľbu, je to podľa nás správna vec, ktorá sa týka až 600-tisíc našich spoluobčanov zdržiavajúcich sa v zahraničí. A sľub plníme. Vláda dnes dala zelenú poslaneckému návrhu na jej zavedenie," napísal minister vnútra Vít Rakušan.

archívne video

Smer-SD na tlačovej konferencii ďakuje voličom za hlasy (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Premiér Petr Fiala na tlačovej konferencii po rokovaní vlády zdôraznil, že jeho kabinet týmto krokom plní svoje programové vyhlásenie. "To, že by ľudia, ktorí sú občanmi ČR a žijú v zahraničí, mali mať možnosť voliť týmto spôsobom, sme dlhodobo chceli, považujem to za správne. Korešpondenčnú voľbu uplatňuje tiež mnoho európskych štátov – Nemecko, Rakúsko, Slovensko, Poľsko a ďalšie krajiny v EÚ," povedal predseda českej vlády.

Kritický postoj súčasnej opozície považuje za nepochopiteľný, keďže v minulosti korešpondenčnú voľbu presadiť chcela. "To nie sú žiadne vecné argumenty, ale je to snaha stavať sa za každú cenu proti tomu, čo naša vláda robí v prospech českých občanov," doplnil Fiala.

Hnutie SPD považuje voľbu poštou za protiústavnú

Podľa opozície by išlo o ohrozenie demokracie a tajného volebného práva. Pri rokovaní v snemovni hrozí obštrukciami. Hnutie ANO v minulosti chcelo korešpondenčnú voľbu presadiť, svoj postoj však zmenilo. Hnutie SPD považuje voľbu poštou za protiústavnú.

Česi žijúci v zahraničí v súčasnosti musia voliť iba na zastupiteľských úradoch, ktoré sú však niekedy vzdialené stovky kilometrov od ich bydliska. Podľa návrhu novely by sa po novom museli zapísať na zastupiteľskom úrade do voličského zoznamu a včas požiadať o účasť na voľbách. Na adresu by im prišla doručovacia a hlasovacia obálka a tiež identifikačný lístok, ktorý by museli podpísať. Obálku by potom poslali na zastupiteľský úrad.

Prvýkrát by Česi mohli hlasovať korešpondenčne vo voľbách do Poslaneckej snemovne v roku 2025. Podľa odhadov ministerstva vnútra by sa to mohlo týkať asi 600-tisíc Čechov, ktorí v zahraničí žijú alebo tam študujú. ČR ako jedna zo štyroch krajín EÚ (spolu s Francúzskom, Maltou a Chorvátskom) doteraz neumožňuje hlasovať korešpondenčne. Vo Francúzsku je však možné voliť cez internet.
 

Viac o téme: PodporaNávrhLegislatívaVoľbyČeskoKorešpondenčná voľba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu