Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V Iráne zadržali podozrivých z predaja nelegálneho alkoholu: Zabil už troch ľudí

Ilustračná foto.
Ilustračná foto. (Zdroj: Getty Images)

TEHERÁN - Iránska polícia zadržala štyroch ľudí podozrivých z predaja kontaminovaného nelegálneho alkoholu, ktorý v tejto krajine zabil už najmenej troch ľudí a ďalších 20 museli po jeho konzumácii hospitalizovať, informovali iránske médiá v stredu. Informuje o tom agentúra AFP.

Irán po islamskej revolúcii z roku 1979 zakázal výrobu a konzumáciu alkoholických nápojov. Na miestnom čiernom trhu sa preto rozšíril pašovaný a pančovaný alkohol pochybnej kvality. Jeho distribútori do neho často pridávajú toxický metanol, ktorý je lacnejší ako etanol.

archívne video

Požiar v teheránskej väznici Evín nakrúcali ľudia priamo z okien svojich bytov (Zdroj: Facebook/Ali Asghar Hakami Zanjani)

V septembri v tejto krajine odsúdili štyri osoby na trest smrti za predaj kontaminovaného nelegálneho alkoholu, ktorý v júni zabil 17 ľudí. Za obdobie 12 mesiacov (do marca) zomrelo podľa iránskych úradov po konzumácii takýchto alkoholických nápojov až 644 ľudí, čo je medziročne 30-percentný nárast.

Na začiatku pandémie koronavírusu v roku 2020 zomrelo v Iráne na otravu metylalkoholom viac ako 210 ľudí, ktorí uverili fáme, že pitie alkoholu pomáha zničiť koronavírus. Zo zákazu požívať alkohol majú v Iráne výnimku len príslušníci kresťanskej, židovskej a zoroastrijskej menšiny. Cudzinci ho musia rešpektovať.

Viac o téme: AlkoholOtravaZadržaniePodozrivíIránNelegálny predaj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu