Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Švédsko môže vstúpiť do NATO: Šéf aj Štokholm ocenili hlasovanie tureckého parlamentného výboru

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil, že zahraničný výbor tureckého parlamentu schválil v utorok žiadosť Švédska o vstup do tejto Aliancie. Turecko, a rovnako tak aj Maďarsko, však zároveň vyzval, aby ratifikačné procesy v tomto smere dokončili a severská krajina tak mohla po 19-mesiacoch konečne vstúpiť do NATO. Informuje agentúra AFP.

"Členstvo Švédska posilní NATO," uviedol Stoltenberg. Na zavŕšenie ratifikačného procesu v Turecku je ešte potrebné, aby švédsku žiadosť odobril aj tamojší parlament. Kedy v ňom malo k takémuto hlasovaniu dôjsť, zatiaľ nie je známe. Švédsko na vstup do Aliancie taktiež ešte potrebuje aj súhlas Maďarska. 

archívne video

Juraj Blanár v NATO o vojenskej pomoci Slovenska pre Ukrajinu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

"Tešíme sa na to, že sa staneme členom NATO," povedal v reakcii švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström. Zároveň však nezabudol podotknúť, že ďalším krokom na ceste k tomuto členstvu bude práve hlasovanie v tureckom parlamente. Ankara dlhodobo obviňuje Švédsko z prílišnej zhovievavosti voči skupinám, ktoré považuje za hrozbu pre svoju bezpečnosť.

Patria k nim predovšetkým sympatizanti zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK) a členovia siete podporovateľov exilového moslimského moslimského duchovného Fethullaha Gülena, ktorým Ankara pripisuje zosnovanie neúspešného pokusu o prevrat v roku 2016. Švédsku žiadosť o vstup do NATO preto dlho blokovala.

Erdogan stiahol svoje výhrady

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan však na júlovom summite NATO stiahol svoje výhrady k členstvu Švédska v Aliancii a následne v októbri konečne predložil prístupový protokol Švédska tureckému parlamentu. Až doteraz tam však ratifikačný proces príliš nenapredoval, pričom parlament svoje rokovanie v novembri prerušil bez prijatia akýchkoľvek záverov.      

Recep Tayyip Erdogan
Zobraziť galériu (2)
Recep Tayyip Erdogan  (Zdroj: SITA/AP Photo/Nedim Enginsoy)

Erdogan minulý týždeň proces schvaľovania v parlamente, kde  má väčšinu mandátov práve jeho vládnuca Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP), znova skomplikoval. Avizoval totiž, že ratifikácia švédskej žiadosti bude závisieť od toho, či Kongres USA schváli žiadosť Ankary o nákup stíhačiek F-16. Podmienkou je podľa neho tiež zrušenie zbrojných embárg voči Turecku zo strany Kanady a ďalších členov NATO.

Viac o téme: NATOŠvédskoJens StoltenbergRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu