Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Poľskí kamionisti obnovili blokádu kľúčového hraničného priechodu s Ukrajinou

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

VARŠAVA - Poľskí autodopravcovia v pondelok obnovili blokádu najväčšieho hraničného priechodu s Ukrajinou pre nákladné vozidlá. Urobili tak po tom, čo rozhodnutie súdu umožnilo kamionistom vrátiť sa na kontrolné stanovište v obci Dorohusk na juhovýchode Poľska.

 Kamionisti predtým blokovali tento hraničný priechod vyše mesiaca a žiadali znovuzavedenie povolení na vstup do Európskej únie pre ukrajinských konkurentov. Únia zrušila systém povolení po tom, ako Rusko vo februári 2022 vojensky napadlo Ukrajinu, ale poľskí autodopravcovia tvrdia, že tento krok im znížil zárobky.Miestne úrady v Dorohusku minulý týždeň zrušili povolenie na protesty na hraničnom priechode, ale toto rozhodnutie neskôr zvrátil súd. Polícia v pondelok potvrdila, že kamionisti tam znovu blokujú nákladnú dopravu.

Kamióny sú odstavované v súvislosti s blokáciou hraničného priechodu Vyšné Nemecké a hustotou kamiónovej dopravy smerujúcou k hranici s Ukrajinou
Zobraziť galériu (2)
Kamióny sú odstavované v súvislosti s blokáciou hraničného priechodu Vyšné Nemecké a hustotou kamiónovej dopravy smerujúcou k hranici s Ukrajinou  (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

"V súčasnosti je na mieste protestu približne 25 ľudí. Parkuje tam jeden autobus a karavan," povedala pre AFP hovorkyňa miestnej polície Ewa Czyzová.Keď sa protest obnovil, v rade na hraničnom priechode Dorohusk stálo podľa polície okolo 1800 kamiónov, ktoré tvorili rad dlhý takmer 46 kilometrov.

Ukrajina sa pri cestnej preprave svojho vyvážaného a dovážaného tovaru veľmi spolieha na Poľsko, členský štát EÚ, predovšetkým od začiatku ruskej invázie pred takmer dvoma rokmi.Poľský premiér Donald Tusk minulý týždeň sľúbil, že tento konflikt vyrieši, a obvinil predchádzajúcu vládu, že protestujúcich kamionistov ponechala svojmu osudu. Rokovania novej vlády vo Varšave a protestujúcich poľských kamionistov však nepriniesli riešenie.

Viac o téme: BlokádaKamionistiPoľskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu