Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Prezident Sísí si víťazstvom vo voľbách zaistil v Egypte tretie funkčné obdobie

Abdal Fattah Sisi
Abdal Fattah Sisi (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Egyptský úradujúci prezident Abdal Fattáh Sísí zvíťazil v minulotýždňových prezidentských voľbách. Podľa Národného volebného úradu získal takmer 90 percent hlasov voličov a zabezpečil si tak tretie funkčné obdobie. Volebná účasť dosiahla 66,8 percenta, informuje agentúra DPA.

Prezidentské voľby v Egypte zatienila vojna v susednom palestínskom Pásme Gazy aj hlboká hospodárska kríza v severoafrickej krajine.Napriek tomu veľká časť voličov odovzdala svoj hlas práve Sísímu. Domnieva sa totiž, že len on môže chrániť záujmy Egypta pred následkami vojny v Gaze. Od Sísího, za ktorého vlády sa dlh krajiny viac ako strojnásobil, tiež očakávajú, že ich ochráni pred dôsledkami zdražovania.

Egyptské úrady už niekoľko týždňov pred voľbami, ktoré sa konali 10. až 12. decembra, apelovali na ľudí, aby išli masovo voliť vzhľadom kritické ohlasy v súvislosti s predošlými voľbami z roku 2018. Účasť sa vtedy pohybovala len na približne 40 percentách."Neboli zistené žiadne porušenia alebo nezrovnalosti, ktoré by poznačili volebný proces," konštatoval šéf volebného úradu v pondelok na tlačovej konferencii.

Viac o téme: VoľbyEgyptAbdal Fattáh SísíPrezident
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu