Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Poslanci maďarského parlamentu schválili sporný zákon na ochranu suverenity

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BUDAPEŠŤ - Poslanci maďarského parlamentu v utorok schválili balík zákonov na ochranu národnej suverenity, v zmysle ktorých vznikne Úrad na obranu suverenity so širokými právomocami na vyšetrovanie akejkoľvek organizácie alebo osoby podozrivej z toho, že slúži cudzím záujmom alebo ohrozuje národnú suverenitu. Informuje o tom server 444.hu.

Návrh, ktorý predložili predstavitelia vládneho bloku Fidesz-KDNP, schválili poslanci 140 hlasmi, proti bolo 50 zákonodarcov. Poslanci schválili aj príslušnú novelu ústavy, ktorá je 12. v poradí. Podľa preambuly zákona zverejnenej agentúrou MTI je suverenita Maďarska čoraz viac vystavená nezákonným útokom. Už roky prebiehajú pokusy o získanie vplyvu, v rámci ktorých sa zahraničné organizácie a jednotlivci snažia v krajine presadiť svoje záujmy na úkor maďarských záujmov. Ako príklad sa uvádzajú v preambule milióny amerických dolárov, ktoré boli poskytnuté ľavicovým stranám v kampani parlamentných volieb v roku 2022.

archívne video

SaS žiada predvolanie maďarského veľvyslanca (Zdroj: Facebook/Sloboda a Solidarita)

Vedenie vládnej strany Fidesz ešte v novembri naznačilo, že nová legislatíva sa môže vzťahovať na financovanie politických strán zo zahraničia a možno aj na médiá a mimovládne organizácie, ktoré sú podľa tvrdení premiéra Viktora Orbána pod vplyvom Washingtonu či Bruselu. Návrh Orbánovej vlády na zriadenie Úradu na ochranu suverenity predstavuje veľké riziko pre ľudské práva, vyhlásila koncom novembra komisárka Rady Európy (RE) pre ľudské práva Dunja Mijatovičová.

Viac o téme: ZákonOchrana SuverenitaMaďarskoParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu