Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nahnevaný turecký prezident prehovoril o svetovom poriadku: S TOUTO krajinou nemôže byť svet spravodlivý

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/AP Photo/Nedim Enginsoy)

ISTANBUL - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval na reformu Bezpečnostnej rady OSN. Odsúdil, že Spojené štáty mohli vetovať návrh na prímerie v Gaze, napriek veľkej podpore ostatných krajín, uviedla agentúra Reuters.

"Požiadavka Bezpečnostnej rady OSN na prímerie je odmietnutá iba kvôli vetu USA," povedal Erdogan na konferencii o ľudských právach v Istanbule. Spravodlivý svet je podľa neho možný, ale nie s Amerikou, a dodal, že Bezpečnostná rada OSN musí byť reformovaná.

Izraelské obranné sily pozemné, vzdušné a námorné jednotky pokračujú v operáciách (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Turecko je členom Severoatlantickej aliancie (NATO), teda spojencom USA. Erdogan ale tiež odmieta zaradiť hnutie Hamas medzi teroristické organizácie. Vo svojom prejave uviedol, že Bezpečnostná rada sa stala radou na ochranu a obranu Izraela a Spojené štáty stoja pri Izraeli svojimi peniazmi a vojenským vybavením.

Návrh rezolúcie predložený v Spojenými arabskými emirátmi v piatok neprešiel, hoci zaň hlasovalo 13 z 15 členov orgánov OSN. USA, ktoré sú spojencom Izraela, ju vetovali. Británia, ktorá má tiež právo veta, sa hlasovania zdržala.

Erdogan na konferencii tvrdil, že Izrael vykonával zverstvá a masakre, za ktoré sa bude hanbiť celé ľudstvo. A medzinárodné inštitúcie a organizácie pre ľudské práva nepodnikajú žiadne konkrétne kroky, aby tomu zabránili. Za najväčšie hrozby pre ľudské práva označil islamofóbiu a xenofóbiu, ktoré podľa neho "pohlcujú západné spoločnosti ako jedovatý brečtan".

Stav ľudských práv v Turecku pod vedením Erdogana je často kritizovaný kvôli útokom na vládnych kritikov a politických odporcov, pre podkopávanie nezávislosti súdov a oslabovanie demokratických inštitúcií. Turecko odstúpilo od Istanbulského dohovoru o prevencii násilia páchaného na ženách a neplní rozsudky Európskeho súdu pre ľudské práva.

Viac o téme: VetoUSAOSNGazaRecep Tayyip ErdoganHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu