Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Atentát na proruského politika: Popov zahynul počas jazdy autom! To vyletelo do vzduchu v centre Luhansku

Proruský politik zahynul po výbuchu auta v Luhansku na východe Ukrajiny
Proruský politik zahynul po výbuchu auta v Luhansku na východe Ukrajiny (Zdroj: X/Special Kherson Cat/ Andrej Poleščuk)

LUHANSK – Od začiatku invázie na Ukrajinu neprichádza k stratám na životoch len na bojisku. Politici a vplyvní ľudia sú ohrození na celom území obidvoch bojujúcich strán. Odohrávajú sa tu prekvapivé úmrtia či viac nápadné atentáty. Jeden z nich sa odohral na východnej Ukrajine.

archívne video

Výbuch priehrady Nova Kachovka zachytený na priemyselnej kamere (Zdroj: Facebook/Russian invasion into Ukraine: LIVE)

V meste Luhansk ležiacom vo východnej časti Ukrajiny došlo v stredu šiesteho decembra k atentátu na proruského politika Olega Popova. Ten pôsobil v promoskovskom regionálnom parlamente Luhansk. Le Monde s odvolaním sa na vyšetrovateľov informuje, že politik zahynul v aute, ktoré náhle vybuchlo. 

Plánovaný útok

Popov mal zomrieť po "detonácii neidentifikovateľného zariadenia vo vozidle. Prípad je naďalej v štádiu vyšetrovania," uviedla ruská strana, pričom neposkytla ďalšie podrobnosti. "K útoku malo dôjsť neďaleko štadióna  Avanhard Stadium) v centre mesta, kde teroristi vyhodili auto do vzduchu," vyjadril sa pred médiami Vladimir Rogov, predseda proruskej kolaborantskej organizácie, ktorá operuje na Záporoží. Podľa The Moscow Times spočiatku kolovali správy, že Popov utrpel zranenia, ale stále je nažive. 

Poslanec regionálneho parlamentu v Luhansku Jurij Jurov sa vyjadril, že "následkom výbuchu auta sme prišli o kolegu, poslanca ľudovej rady LĽR, člena Donbasských ľudových milícií Olega Nikolajeviča Popova, ktorý sa postavil za obranu republiky (myslel Putinom vyhlásenú republiku Luhansk)". Ako pokračoval, bol to už druhý pokus o atentát na Popova. Prvý sa mal uskutočniť dňa 20. septembra 2022, ktorý mali zorganizovať ukrajinské tajné služby. 

Obvinenia 

Ruský vyšetrovací výbor pre závažné zločiny uviedol, že začal trestné stíhanie pre obvinenia z terorizmu, ako aj nezákonného obchodovania a výroby výbušnín. Ukrajina ohlásenú smrť Popova bezprostredne nekomentovala. Kyjebv sa len zriedka hlási k útokom a vraždám proruských politikov a sympatizantov prezidenta Vladimira Putina. V poslednej dobe však Ukrajinci hlásia, že pôjdu po zradcoch a kolaborantoch.  

Viac o téme: AtentátLuhanskVýbuchAutoVojna na UkrajineProruský politikOleg Popov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu