Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Tragédia v centre Paríža: Útočník zabil jedného okoloidúceho, ďalších dvoch zranil

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: X/@nypost)

PARÍŽ - Útočník včera v centre Paríža zabil jedného okoloidúceho turistu a dvoch zranil, uviedol francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Vyšetrovanie útoku islamistu, ktorý je podozrivý z toho, že v sobotu v centre Paríža zabil nemeckého turistu a ďalších dvoch ľudí zranil, prevzala protiteroristická prokuratúra. Informuje o tom agentúra AFP. Agentúra Reuters zase napísala, že podozrivý Francúz polícii povedal, že ho rozrušila situácia v Pásme Gazy. Sústrasť rodine zabitého vyjadril francúzsky prezident Emmanuel Macron.

archívne video

Izraelská armáda útočí na teroristov Hamasu (Zdroj: Facebook/Israel Defense Forces)

Muž podľa francúzskeho ministra vnútra Géralda Darmanina napadol v sobotu okolo 21.00 h pri nábreží neďaleko Eiffelovej veže pár nemeckých turistov. Nemca narodeného v roku 1999 nožom zabil, jeho žena vyviazla - zrejme aj vďaka zásahu vodiča taxislužby - bez zranení, ale v šoku. Útočníka, ktorého server listu Le Parisien označil za Armanda R., sa pokúsila zadržať štvorica policajtov, ktorých však tvrdil, že pri sebe má bombu. Útočník potom napadol ešte postaršieho Francúza a anglického turistu, ktorého udrel kladivom do oka.

Pri útoku muž, ktorého nakoniec polícia aj za použitia taseru zadržala, podľa Darmanina volal Alláhu akbar (arabsky Boh je veľký). Úradom bol Francúz narodený v roku 1997 už skôr známy ako radikálny islamista s psychickými ťažkosťami. Za prípravu iného útoku bol v roku 2016 odsúdený a vo väzení strávil štyri roky. Teraz je vyšetrovaný pre vraždu a pokus o vraždu.

Muž tvrdil, že bol naštvaný

Polícii muž povedal, že bol naštvaný "pretože toľko moslimov zomiera v Afganistane a v Palestíne". V Pásme Gazy vedie od 7. októbra, keď bol napadnutý, Izrael vojnu proti radikálnemu palestínskemu hnutiu Hamas. Agentúra DPA uviedla, že muž tiež vyjadril presvedčenie, že Francúzsko nesie za vojnu v Gaze zodpovednosť. Chcel vraj zomrieť ako mučeník.

Francúzska premiérka Elisabeth Borneová v reakcii na útok uviedla, že jej krajina sa terorizmu nepoddá. Útok v Paríži sa odohral necelé dva mesiace po tom, čo v Arrase na severe krajiny mladík hlásiaci sa k teroristickej organizácii Islamský štát (IS) priamo v škole ubodal učiteľov. Vo Francúzsku platí odvtedy najvyšší stupeň varovania pred terorizmom.

Faeserová odsúdila útok

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová v nedeľu odsúdila "ohavný" útok nožom v centre Paríža, pri ktorom v sobotu zahynul nemecký turista a dve osoby utrpeli zranenia. Zadržaný útočník je podľa francúzskych úradov radikálny islamista s duševnými problémami. Informuje agentúra  AFP.

 Nová nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
Zobraziť galériu (2)
Nová nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová  (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

Faeserová uviedla, že nemecké bezpečnostné úrady úzko spolupracujú s Parížom. Zároveň upozornila, že "hrozba islamistického terorizmu je akútna a vážna". Nemecký kancelár Olaf Scholz na sociálnej sieti napísal, že ho útok v Paríži šokoval. 

Útočník z Paríža prisahal vernosť Islamskému štátu

Muž, ktorý pri útoku nožom neďaleko Eiffelovej veže v Paríži zabil turistu, prisahal vernosť skupine Islamský štát (IS). Urobil tak vo videu umiestnenom na sociálne siete, oznámila v nedeľu francúzska protiteroristická prokuratúra, informuje agentúra AFP.

Útočník bol úradom známy ako radikalizovaný islamista, ktorý mal na sociálnych sieťach väzby na páchateľov iných útokov vo Francúzsku z nedávnej minulosti. Bol tiež podrobený prísnemu psychologickému dohľadu vzhľadom na problémy s duševným zdravím, pričom jeho matka povedala polícií o svojich obavách, uviedol prokurátor Jean-Francois Ricard. Na tlačovej konferencii tiež informoval, že vyšetrovanie prípadu otvorili vo veci vraždy a pokusu o vraždu v súvislosti s teroristickou organizáciou.

Viac o téme: FrancúzskoParížIslamTerorizmusÚtokEiffelová veža
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu