Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Erdogan oznámil cestu do Grécka zameranú na zlepšenie vzťahov

Recep Tayyip Erdogan Zobraziť galériu (2)
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/Kazakhstan's Presidential Press Office via AP)

ISTANBUL – Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v nedeľu oznámil, že budúci týždeň pocestuje do Grécka v rámci snahy o zlepšenie vzťahov medzi oboma susednými krajinami. Návšteva sa uskutoční 7. decembra

"Dúfam, že začne nová éra," povedal Erdogan novinárom počas letu späť do Turecka z klimatickej konferencie COP28 v Dubaji. Dodal, že s gréckym premiérom Kyriakosom Mitsotakisom bude hovoriť o "názorových rozdieloch", ako aj o vzťahoch Turecka a Európskej únie.Mitsotakis v novembri povedal, že Atény podporujú snahy Bruselu o oživenie migračnej dohody Turecka a EÚ z roku 2016. Dohoda o boji proti prevádzaniu utečencov cez hranice a vracaní migrantov do Turecka je pozastavená od roku 2020.

Recep Tayyip Erdogan
Zobraziť galériu (2)
Recep Tayyip Erdogan  (Zdroj: SITA/Turkish Presidency via AP)

"Ideme do Atén s obojstranne prospešným prístupom," uviedol Erdogan s tým, že Ankara dúfa v rozšírenie spolupráce s Gréckom.Ankara a Atény majú dlhodobo spory vo viacerých problematických otázkach, ako sú zvrchovanosť nad ostrovmi v Egejskom mori či využívanie energetických zdrojov vo východnej časti Stredozemného mora.

Viac o téme: Návšteva VzťahyGréckoRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu