Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Obrovské zlyhanie tajných služieb: Hamas nacvičoval útok na Izrael niekoľko rokov, úrady o tom vedeli

Vedel Benjamin Netanjahu o pripravovanom útoku?
Vedel Benjamin Netanjahu o pripravovanom útoku? (Zdroj: SITA/Abir Sultan/Pool Photo via AP)

JERUZALEM - Teroristická organizácia Hamas sa na útok na Izrael 7. októbra očividne dôkladne pripravila: Na inváziu vraj trénovala niekoľko rokov v cvičeniach s inými skupinami. Hoci tieto manévre boli zdieľané aj na sociálnych sieťach, podľa výskumu BBC izraelské tajné služby nevedeli o smrtiacich plánoch teroristov.

Prekonávanie drôtených plotov, prenikanie na nepriateľské územie pomocou pickupov, motocyklov a paraglajdov, násilný vstup do obytných budov a únosy ľudí z domov: to je modus operandi, ktorý priaznivci Hamasu a iných teroristických skupín trénovali na rozsiahlych vojenských cvičeniach pred vykonaním masakra na stovkách Izraelčanov.

archívne video

Nie je to prvýkrát, čo Hamas využil sanitky na terorizmus, tvrdia Izraelské obranné sily (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Posledné cvičenie sa uskutočnilo len 25 dní pred veľkým útokom – bez povšimnutia Mossadu, ktorý je po svojom americkom náprotivku CIA považovaný za najväčšiu zahraničnú spravodajskú službu na svete.

Identifikovaných je desať rôznych organizácií

Hamas už v roku 2018 oficiálne spolupracoval s Palestínskym islamským džihádom, druhou najväčšou ozbrojenou frakciou v pásme Gazy. Prvé zo štyroch spoločných cvičení sa napokon uskutočnilo v roku 2020, na ktorom sa zúčastnili aj mnohé ďalšie skupiny. Podľa lídra Hamasu to ukázalo „trvalú pripravenosť“ ozbrojených skupín. Celkovo dokázali reportéri BBC na videách identifikovať členov desiatich organizácií na základe ich charakteristických čeleniek a emblémov.

V nasledujúcom článku si môžete pozrieť rôzne čelenky jednotlivých skupín:

Cvičenia boli organizované ako vojnové hry

Tieto skupiny majú niekedy veľmi odlišné ideológie – od islamistických zástancov tvrdej línie až po relatívne sekulárne. Zjavne ich spája ochota použiť násilie proti Izraelu. Hamas tiež opakovane zdôrazňoval jednotu rôznych skupín. Boli rovnocennými partnermi na cvičeniach, ktoré boli organizované v štýle vojnovej hry. Manévre boli monitorované zo „spoločnej operačnej miestnosti“.

V jednom zo štyroch veľkých cvičení v decembri 2022 bol simulovaný útok na izraelskú vojenskú základňu. Výcvikový tábor bol len 1,6 kilometra od najbližšej izraelskej vyhliadkovej veže. Hoci sa nachádzala v priehlbine, je prekvapujúce, že ju prehliadol izraelský letecký dozor. Podľa BBC bolo v pásme Gazy na deviatich miestach 14 výcvikových miest.

Počet cvičení sa zvýšil v týždňoch pred veľkým útokom. Pohraničná stráž izraelskej armády tiež hlásila nezvyčajne vysokú úroveň aktivity dronov a podozrivý vojenský výcvik. "Bolo veľa informácií, že tento výcvik viedli - napokon, videá sú verejné a stalo sa to len stovky metrov od plota," povedal brigádny generál Amir Avivi, bývalý zástupca veliteľa izraelských obranných síl. BBC. Armáda však „nechápala, na čo tu cvičia“.

Izrael vedel o plánoch Hamasu už rok, ale neveril im

Podľa správy v New York Times mal Izrael viac ako rok pred 7. októbrom dôkazy o plánovanom veľkom útoku islamistického Hamasu. Medzi izraelskými úradmi došlo k rozsiahlej výmene informácií o 40-stranovom dokumente s kódovým názvom „Múr Jericha“, ktorý načrtol bojový plán Hamasu.

Údajne sa to v každom detaile podobalo útoku, ktorý začiatkom októbra podnikli teroristi Hamasu z pásma Gazy. Scenár odmietli predstavitelia izraelskej armády a spravodajských služieb ako príliš náročný a ťažko realizovateľný, informovali vo štvrtok americké noviny (miestneho času).

Izrael sľubuje vyšetrovanie

„Niet pochýb o tom, že útok zo 7. októbra bol z našej strany zlyhaním. Samozrejme, že to bolo zlyhanie,“ povedala hovorkyňa izraelskej vlády Tal Heinrichová o správe pre americkú televíziu CNN v noci na piatok (miestneho času). Izrael dôkladne preskúma, čo sa stalo, a poučí sa z toho.

Na otázku, do akej miery izraelský premiér Benjamin Netanjahu vedel o scenári útoku alebo čítal dokumenty, Heinrichová povedala: „Budeme to vyšetrovať. Hovoril o tom aj premiér. Keď príde čas, povie viac."

Viac o téme: Tajné službyIzraelBenjamin NetanjahuMossadHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu