Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Silné záplavy v Somálsku vyhnali z domovov vyše milión ľudí

Záplavy v Keni si vyžiadali už 70 obetí
Záplavy v Keni si vyžiadali už 70 obetí (Zdroj: TASR/AP/Brian Inganga)

MOGADIŠO - Najmenej 101 ľudí prišlo o život v Somálsku v dôsledku silných dažďov a prívalových povodní, ktoré zároveň vyhnali z domovov už viac ako milión ľudí. Oznámil to somálsky prezident Hasan Šajch Mahmúd, informuje agentúra AFP.

"Bratia, naša krajina je v kritickom stave a záplavy postihli obyvateľov na celom území," uviedol Šajch Mahmúd. Miestne úrady pre záplavy vyhlásili v novembri výnimočný stav a varovali pred šírením chorôb. 

V susednej Keni v dôsledku záplav zahynulo približne 120 ľudí a viac ako 89.000 domácností je vysídlených, uviedlo ministerstvo vnútra. V Etiópii si záplavy, silné dažde a zosuvy pôdy vyžiadali ďalších 57 mŕtvych, oznámil Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA).

Somálsko, Keňu a Etiópiu od začiatku novembra sužujú neutíchajúce lejaky súvisiace s klimatickým javom El Niňo. Africký roh zároveň patrí medzi regióny najviac ohrozené klimatickou krízou. Čoraz častejšie a intenzívnejšie sa v ňom objavujú extrémne výkyvy počasia. Vlani ho napríklad zasiahlo katastrofálne sucho. Humanitárne skupiny varujú, že situácia v oblasti Afrického rohu sa bude ešte zhoršovať.

Viac o téme: PovodeňZáplavyKeňaSomálsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu