Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Rozsiahlé záplavy v Keni: Od začiatku si vyžiadali už 70 obetí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

NAIROBI - Už približne 70 ľudí zahynulo počas rozsiahlych záplav v Keni, ktoré zároveň z domovov vyhnali desaťtisíce ľudí. Kenský prezident William Ruto situáciu označil za naliehavú a vyhlásil, že pracuje na riešení. Informuje o tom tlačová agentúra AFP.

Keňa, Somálsko a Etiópia donedávna zápasili s najhorším suchom za posledné štyri desaťročia. Krajiny teraz trápia ničivé záplavy spojené s meteorologickým fenoménom El Niňo. "Musíme sa pripraviť na núdzovú situáciu, ktorá nastane," vyhlásil Ruto počas príhovoru zo svojho oficiálneho sídla v Nairobi. "Žiaľ, po celej Keni prišlo o život už 70 obyvateľov, ujsť do bezpečia museli ľudia z približne 36.160 domácností," dodal.

archívne video

Záplavy vo Francúzsku

Voda najmä na severe krajiny zničila množstvo ciest, čím znemožnila množstvu nákladných áut s pomocou dostať sa na miesto určenia. Ruto preto povolal armádu, aby pomoc dopravila letecky. Na nákup jedla pre obyvateľov postihnutých záplavami vyčlenila vláda približne 2,4 miliardy kenských šilingov (približne 14.440 milióna eur). Ruto varoval pred postupným nástupom cholery a malárie.

Medzinárodná federácia Červeného kríža a Červeného polmesiaca (IFRC) a Kenský Červený kríž okrem toho podali mimoriadnu žiadosť o dotáciu vo výške 20 miliónov amerických dolárov na boj proti prírodnej katastrofe. Kenskí meteorológovia od septembra upozorňovali, že počas krátkeho obdobia dažďov, očakávaného od októbra do decembra, budú dažde silnejšie než obvykle. Prezident Ruto však tieto predpovede spochybňoval a tvrdil, že k ničivým záplavám nedôjde, za čo si vyslúžil tvrdú kritiku.

Viac o téme: ZáplavyObeteKeňaWilliam Ruto
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu