Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Von der Leyenová navštívi v sobotu Egypt a Jordánsko

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová Zobraziť galériu (2)
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

BRUSEL - Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová navštívi v sobotu Egypt a Jordánsko, oznámil v stredu neskoro večer hovorca EK Eric Mamer.

Šéfka EK sa v Egypte stretne s prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím a následne odcestuje na Sinajský polostrov k hraniciam s Izraelom, kde príde humanitárny konvoj EÚ. Neskôr sa v Jordánsku stretne s kráľom Abdalláhom II.Von der Leyenová navštívila Izrael 13. októbra - týždeň po tom, ako militanti palestínskeho hnutia Hamas zabili v Izraeli približne 1200 ľudí a zajali približne 240 rukojemníkov. Izrael na útok reagoval náletmi na Pásmo Gazy a neskôr aj rozsiahlou pozemnou operáciou, ktoré si podľa palestínskych úradov vyžiadali už vyše 11.500 obetí.

Ursula von der Leyenová
Zobraziť galériu (2)
Ursula von der Leyenová  (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

Európska únia, podobne ako Spojené štáty a Izrael, považuje Hamas za teroristickú organizáciu, pripomenula AFP.Aj šéf diplomacie EÚ Josep Borrell bude od štvrtka na Blízkom východe, pričom plánuje navštíviť Izrael, Ramalláh v okupovanom Predjordánsku, Bahrajn, Saudskú Arábiu, Katar a Jordánsko.

Viac o téme: Návšteva EgyptJordánskoUrsula von der Leyenová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu