Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Horor na palube: Pri štarte v rýchlosti 260 km/h sa lietadlo vymklo kontrole, nastala panika!

Náhla zmena smeru jazdy lietadla vystrašila pilota aj cestujúcich
Náhla zmena smeru jazdy lietadla vystrašila pilota aj cestujúcich (Zdroj: Twitter/@aviationbrk)

ZURICH – Cestujúci na švajčiarskom letisku zažili hororový štart. Lietadlo, ktoré smerovalo z Zurichu do portugalského letoviska Faro, sa pri vzlietnutí náhle vymklo kontrole a zabočilo doľava.

Celý incident zachytili aj kamery.  Medzi cestujúcimi Airbusu A320-200 spoločnosti Edelweiss Air náhle nastala panika a zdesenie. „Lietadlo sa začalo zmietať sem a tam. Pilot začal brzdiť a kabínou lietali všetky veci,“ potvrdil pre švajčiarsky denník jeden z cestujúcich.

Odhalenie spomienkovej tabule pri príležitosti 1.výročia nehody na Zochovej ulici (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

V napínavej chvíli lietadlo dosahovalo rýchlosť 260 kilometrov za hodinu. Duchaprítomnosť a skúsenosti pilota zvrátili celú situáciu. Pilotovi lietadla sa v poslednej chvíli podarilo zvrátiť hroziace nebezpečenstvo a lietadlo nakoniec opustilo vzletovú dráhu a presunulo sa na odstavnú plochu, kde boli ihneď k dispozícii hasiči, zdravotná služba ale aj policajti.

Všetkých pasažierov bolo nutné upokojiť a odprevadili ich späť do odletovej haly. Dôvodom náhlej zmeny smeru lietadla bola podľa dostupných informácií prasknutá pneumatika. Príslušníci hasičského zboru sa však obávali hroziaceho nebezpečenstva požiaru, ktorý pri takto prudkom brzdení môže nastať.

Hovorca leteckej spoločnosti Edelweiss Andreas Meier potvrdil, že stroj na vzletovej dráhe „vykazoval neštandardné chovanie“.  Aktuálne je incident v štádiu vyšetrovania a letecká spoločnosť musí vyhodnotiť všetky dostupné dáta.

Viac o téme: LietadloLetŠvajčiarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu