Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Slovensko posiela do Líbye humanitárnu pomoc, kde pretrváva mimoriadna situácia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Jamal Alkomaty)

BRATISLAVA - Slovensko posiela humanitárnu pomoc do Líbye, kde pretrváva mimoriadna situácia po pretrhnutí dvoch priehrad. Pomoc obsahuje deky, stany, umývadlá, elektrocentrály, čerpadlá, hygienické potreby a zdravotnícky materiál. Dodávka 19 a pol tony materiálu má hodnotu vyše 259.000 eur. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

"Prijímateľom materiálnej humanitárnej pomoci bude Núdzové zdravotné podporné centrum v Bengázi," priblížil rezort. Slovensko sa dodávkou pomoci pripája k ďalším štátom Európskej únie. Materiálnu humanitárnu pomoc tvoria vyčlenené zásoby Ministerstva vnútra SR, Správy štátnych hmotných rezerv SR a neziskovej organizácie Človek v ohrození

. Prepravu zabezpečí zazmluvnený prepravca Európskej komisie, let z Bratislavy je plánovaný v piatok. Európska únia preplatí Slovensku výdavky vo výške 75 percent z celkovej ceny prepravy. Búrka Daniel spôsobila 10. septembra v Líbyi silné dažde, po ktorých sa pretrhli hrádze dvoch priehrad. Zaplavené bolo východolíbyjské mesto Derna, mimoriadna udalosť si vyžiadala k 8. októbru viac ako 42.000 vysídlených osôb. Doteraz sa potvrdilo viac ako 4333 úmrtí, pričom 8540 ďalších zostáva nezvestných.

Viac o téme: Humanitárna pomocSlovenskoLíbya
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu