Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Šokujúci jav v dovolenkovom raji Slovákov: Čo to stvára Jadranské more? Hladina sa zdvihla do astronomických výšok

Chorvátsko zasiahli silné búrky.
Chorvátsko zasiahli silné búrky. (Zdroj: Gettyimages.com)

ZÁHREB - Ak sa ešte chystáte na dodatočnú jesennú návštevu obľúbeného Chorvátska, asi by ste mali vedieť, že sa blýska na horšie časy. Časti krajiny tam totiž zasiahla silná búrka s výdatnými prehánkami. Došlo k zásadnému zdvihnutiu hladiny mora, čo zaplavilo nábrežia v mnohých mestách na Istrii a Kvarneri. Búrlivé vetry a fujavica spôsobili škody aj vo vnútrozemí krajiny. Je toto trvalý jav?

archívne video

Lietadlo hasiace požiar v Chorvátsku (Zdroj: Foto: Tip od čiateľa)

O raritnom jave informoval tamojší portál HRT Vijesti. Všetko sa pokazilo v piatok krátko pred 15. hodinou, kedy zasiahol vietor lokalitu Novi Gradac vo Virovitici v okrese Podravka, poškodil desiatky domov, zhadzoval strechy a vyvrátil borovicu na sociálne centrum. Miestni obyvatelia sa s pomocou záchranných zložiek snažia o nápravu poškodených vecí.

Situácia sa s príchodom pracovného týždňa zrejme nezlepší

Aj keď by si niektorí mohli povedať, že ide o ojedinelý jav, už teraz sa na sociálnej sieti X objavujú radarové snímky, ktoré predpovedajú vlnu vetra, ktorá zasiahne okrem Chorvátska aj Taliansko, Švajčiarsko, Rakúsko či Slovinsko.

Záplava vyhnala hladinu vody nahor

Už piatkový silný juhozápadný a západný vietor sprevádzaný dažďom zasiahol lokalitu Istria a spôsobil zaplavenie mnohých nábreží. Najviac boli postihnuté mestá ako letovisko Fažana, Rovinji, Vrsare a Umagu a mnohí občania uviedli, že more vo Fažane zaplavilo celé centrálne námestie.

Je to však ešte horšie. V severojadranskom meste Bakar totiž v dôsledku tohto počasia namerali jednu z najvyšších historických hodnôt hladiny mora. Išlo o 107 centimetrov. Ide o jasné prekročenie priemeru a je to jeden z najvyšších vodných stavov zaznamenaných od roku 1929, kedy bola stanica v Bakre založená, uviedla Prírodovedecká fakulta.

Viac o téme: DovolenkaMorePočasieBúrkaChorvátsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu