Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Poľsko pozná víťazov parlamentných volieb: Výsledok zrejme nezlepší napäté vzťahy s Ruskom

Mateus Morawiecki na stretnutí strany PiS
Mateus Morawiecki na stretnutí strany PiS (Zdroj: Facebook/PiS)

VARŠAVA - Poľská vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS) zvíťazila v nedeľňajších parlamentných voľbách so ziskom 35,38 percenta hlasov. Oznámila v utorok ráno poľská volebná komisia po sčítaní všetkých hlasov. Druhá skončila hlavná opozičná strana - liberálna Občianska koalícia (KO) vedená Donaldom Tuskom s 30,70 percentami hlasov

Tretia je Tretia cesta (TD) s podporou 14,40 percenta voličov. Do poľského Sejmu sa ešte dostala Ľavica so ziskom 8,61 percenta hlasov a ultrapravicová Konfederácia so ziskom 7,16 percenta hlasov. Konečné výsledky volieb potvrdzujú, že PiS prišla o väčšinu v parlamente a zároveň otvárajú cestu na vytvorenie vlády pre liberálnu proeurópsku opozíciu, píše agentúra Reuters.

Archívne video: Poľsko má dôvody, prečo je v postojoch k Rusku tak nekompromisné, tvrdí Petr Pavel

Poľsko má dôvody, prečo je v postojoch k Rusku tak nekompromisné, tvrdí Petr Pavel (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

Poľský prezident Andrzej Duda, spojenec PiS, uviedol, že poverenie zostaviť vládu udelí najskôr víťaznej strane. Pre PiS však bude ťažké nájsť spojencov a väčšinu v 460-člennom Sejme zrejme nebude mať ani v koalícii s Konfederáciou.

Opozičné strany Občianska koalícia, Tretia cesta a Ľavica už deklarovali, že sú pripravené sformovať vládnu koalíciu, pričom ich rokovania sa začnú po zverejnení oficiálnych výsledkov. Generálny tajomník KO Marcin Kierwinski uviedol, že prirodzeným kadidátom na post premiéra je opozičný líder Donald Tusk. Podľa jeho slov koalícia KO, TD a Ľavice dokáže vytvoriť stabilnú vládu, ktorá v Poľsku obnoví normálny stav.

Keďže väčšinu získali proeurópske strany, sú otázne napäté vzťahy medzi Ruskom a Poľskom

Výsledky poľských parlamentných volieb, podľa ktorých parlamentnú väčšinu získali proeurópske opozičné strany, pravdepodobne nezlepšia napäté vzťahy medzi Varšavou a Moskvou. V utorok to uviedol Kremeľ, informuje o tom agentúra AFP.

Vzťahy medzi Ruskom a Poľskom boli v minulosti napäté, ešte väčšmi sa zhoršili po februári minulého roka, keď Rusko vojensky zaútočilo na Kyjev. "Úprimne povedané, v súčasnosti je to nepravdepodobné," reagoval hovorca Kremľa Dmitrij Peskov na otázku, či by výsledky volieb mohli zmeniť bilaterálne vzťahy. "Neexistuje žiadna časť poľského establišmentu, ktorá by otvorene alebo dokonca skryto naznačovala potrebu obnoviť vzťahy s Ruskom," povedal.

"Faktom zostáva, že Poliaci nás nemajú radi, nie sú k nám priateľskí, zaujímajú veľmi nepriateľský postoj ku všetkým otázkam, ktoré sa nás týkajú. Nepáči sa nám to. Je absurdné, že dva susedné štáty sú voči sebe takto nepriateľsky naladené", dodal.

Napäté vzťahy vychádzajú z hlbšej histórie

Poľsko a Rusko majú krátke spoločné hranice pozdĺž ruskej exklávy Kaliningrad. Oba národy majú už stáročia napäté vzťahy pre imperiálnu ruskú politiku. Varšava v súčasnosti jedným z kľúčových spojencov Kyjeva proti Moskve. Poľsko tiež prijalo viac ako milión ukrajinských utečencov pred ruskou vojenskou agresiou.

V nedeľňajších parlamentných voľbách zvíťazila so ziskom 35,4 percenta hlasov vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS). Druhá skončila hlavná opozičná strana - liberálna Občianska koalícia (KO) vedená Donaldom Tuskom s 30,7 percentami hlasov.

Do Sejmu sa dostala aj Tretia cesta

Do poľského Sejmu sa dostali ešte Tretia cesta (TD) s podporou 14,4 percenta voličov, Ľavica 8,6 percenta hlasov a ultrapravicová Konfederácia 7,2 percenta hlasov. Konečné výsledky volieb potvrdzujú, že PiS prišla o väčšinu v parlamente a zároveň otvárajú cestu k vytvoreniu vlády pre liberálnu proeurópsku opozíciu.

Poľský prezident Andrzej Duda, spojenec PiS, uviedol, že poverenie zostaviť vládu udelí najskôr víťaznej strane. Pre PiS však bude ťažké nájsť spojencov a väčšinu v 460-člennom Sejme nebude mať ani v koalícii s Konfederáciou.

Viac o téme: Parlamentné voľbyPoľskoDonald TuskVíťaz voliebPrávo a spravodlivosť (PiS)Občianska koalícia (KO)
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu