Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

MIMORIADNY ONLINE Masaker v nemocnici v Gaze! Výbuch si vyžiadal 500 mŕtvych: Obe strany sa obviňujú

Nálet na nemocnicu v Gaze Zobraziť galériu (8)
Nálet na nemocnicu v Gaze (Zdroj: SITA/AP Photo/Abed Khaled)

TEL AVIV - - Izraelské obranné sily (IDF) v utorok uviedli, že podľa počiatočného vyšetrovania bola explózia nemocnice v centre mesta Gaza, ktorá si mala vyžiadať vyše 500 obetí, výsledkom neúspešného odpálenia rakety palestínskeho radikálneho hnutia Hamas. TASR informuje podľa denníka The Guardian, ktorý sa odvolal na server i24NEWS.

Pilot a letuška vládneho špeciálu po pristáti z Izraelu

Pilot a letuška vládneho špeciálu po pristáti z Izraelu (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

ONLINE

22:00 Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v súvislosti s explóziou v nemocnici v Gaze, ktorá si v utorok vyžiadala pravdepodobne niekoľko stoviek obetí, vyhlásil trojdňový smútok a zároveň zrušil na stredu naplánované stretnutie s americkým prezidentom Joeom Bidenom, píše agentúra AP.

21:51 Izraelská armáda v reakcii na výbuch v nemocnici v palestínskom meste Gaza uviedla, že nemieri na takéto objekty. Armáda dodala, že okolnosti incidentu stále preveruje. Ako informoval spravodajský web The Times of Israel (TOI), vyhlásenie izraelskej armády bolo vydané dve hodiny po explózii v budove baptistickej nemocnice, z ktorej palestínske radikálne hnutie Hamas viní Izrael a jeho armádu. Hamas tvrdí, že o život prišli stovky ľudí.

Nemocnica v Gaze po útoku
Zobraziť galériu (8)
Nemocnica v Gaze po útoku  (Zdroj: SITA/AP Photo/Abed Khaled)

21:33 Delegácia nemeckého kancelára Olafa Scholza musela v utorok večer krátko pred odletom z izraelského Tel Avivu urýchlene opustiť lietadlo v dôsledku leteckého poplachu, informuje TASR podľa agentúry DPA.

Olaf Scholz počas návštevy Izraela
Zobraziť galériu (8)
Olaf Scholz počas návštevy Izraela  (Zdroj: SITA/AP Photo/Maya Alleruzzo, Pool)

21:04 Najmenej šesť ľudí prišlo v utorok o život pri útoku izraelskej armády na školu v pásme Gazy prevádzkovanú Agentúrou OSN pre pomoc a prácu v prospech palestínskych utečencov (UNRWA), desiatky ďalších utrpeli zranenia. V škole sa v tom čase ukrývalo podľa UNRWA najmenej 4000 ľudí, informuje TASR na základe správ agentúr AFP a DPA.

20:32 Izraelská armáda za posledných desať dní zadržala na Západnom brehu celkovo 440 hľadaných Palestínčanov vrátane 220 osôb napojených na radikálne hnutie Hamas, ktoré 7. októbra podniklo nečakaný vpád a raketové údery na územie Izraela.

20:09 Najmenej 500 obetí si vyžiadal údajný nálet na nemocnicu v Gaze, uviedlo v utorok palestínske ministerstvo zdravotníctva. TASR informuje na základe správy denníka The Guardian. Explózia, ktorú podľa ministerstva vyvolal izraelský vzdušný útok, zasiahla nemocnicu al-Ahlí Arábí v centre mesta Gaza. Stanica al-Džazíra uviedla, že útok na nemocnicu sa údajne odohral bez predchádzajúceho varovania a budova stále horí. Pod jej troskami sa pravdepodobne nachádzajú stovky tiel obetí.

19:11 Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz v utorok počas svojej návšteve v Tel Avive ubezpečil, že Nemecko bude vždy stáť po boku Izraela, pričom opäť pripomenul historickú zodpovednosť Nemecka za zavraždenie miliónov Židov v období nacizmu. TASR informuje podľa agentúry DPA a denníka The Times of Israel (TOI).

18:59 Štrnásť rodinných príslušníkov vodcu palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Ismáíla Haníju zahynulo pri izraelskom nálete na štvrť Šajch Radwán v meste Gaza. S odvolaním sa na palestínske lekárske zdroje o tom v utorok informoval spravodajský web The Times of Israel (TOI).

17:17 Biely dom nevidí žiadne znaky prehlbujúcej sa angažovanosti Iránu vo vojne medzi Izraelom a Hamasom. Pre spravodajskú televíziu CNN v utorok to uviedol hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby.

16:47 Nemecký kancelár Olaf Scholz pricestoval v utorok do Izraela. Návštevou chce tejto krajine prejaviť solidaritu po bezprecedentných útokoch palestínskeho militantného hnutia Hamas, informuje agentúra DPA.

16:25 Palestínske radikálne hnutie Hamas v utorok oznámilo smrť jedného zo svojich najvyššie postavených veliteľov Ajmána Nufala, ktorý prišiel o život pri nálete izraelskej armády. Tá zatiaľ Nufalovu smrť nekomentovala, informovala agentúra AFP.

16:05 Šéf hlavnej správy rozviedky izraelskej armády Aharon Chaliva priznal zodpovednosť za zlyhania izraelských tajných služieb, ktoré viedli k tomu, že palestínske radikálne hnutie Hamas mohlo 7. októbra uskutočniť svoj prekvapivý útok na Izrael. Informoval o tom v utorok spravodajský web The Times of Israel (TOI).

14:29 Rumunský premiér Marcel Ciolacu v utorok na znak solidarity pricestoval do Izraela. Podľa agentúry DPA sa stal prvým zahraničným predsedom vlády, ktorý navštívil Izrael po masívnom útoku palestínskeho hnutia Hamas z pásma Gazy, informuje TASR.

12:00 Po útoku palestínskeho hnutia Hamas na Izrael 7. októbra 2023 sa na sociálnych sieťach šírilo nepravdivé video zachytávajúce panorámu mesta sfarbenú na červeno výbuchmi. Video však nezobrazuje raketové útoky v pásme Gazy, ale vzniklo pred súčasným konfliktom a zachytáva ohňostroj v alžírskom hlavnom meste po futbalovom zápase. Na dezinformácie upozorňuje tlačová agentúra AFP.

11:39 Konvoje s humanitárnou pomocou sa v utorok pohli z egyptského vnútrozemia smerom k hraničnému priechodu Rafah spájajúcemu Egypt a pásmo Gazy, informuje o tom správa z agentúry AFP. Predstaviteľ Červeného kríža váhavo potvrdil, že rokovania o vstupe konvojov do pásma Gazy a odchode cudzincov sa blížia k záveru. Potvrdil, že na egyptskej strane Rafahu, cez ktorý vedie palestínsko-egyptská hranica, sa zhromažďujú konvoje nákladných áut.

11:36 Pozemná operácia Izraela sa začne po návšteve amerického prezidenta Joea Bidena v krajine, informoval Der Spiegel. Podľa denníka je takmer nemožné, aby Izrael počas Bidenovej návštevy začal rozmiestňovať vojakov. 

9:22 Izraelské sily zabili štyroch militantov, ktorí sa pokúsili preniknúť z Libanonu na územie Izraela. V utorok to uviedla izraelská armáda, informuje o tom správa z agentúry AFP.

9:21 Približne pol milióna Izraelčanov bolo evakuovaných alebo opustilo svoje domovy počas desiatich dní od útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas. Oznámila to v utorok izraelská armáda, informuje o tom správa agentúry AFP.

8:54 Palestínčania v pásme Gazy v utorok ráno hlásili intenzívne bombardovanie na juhu enklávy, kde Izrael nariadil civilistom zo severu hľadať útočisko. Informuje o tom správa z agentúry AP.

8:42 Izraelská armáda v noci na dnes pokračovala v odvetných leteckých úderoch na Pásmo Gazy, kde zasiahla viac ako 200 cieľov súvisiacich s palestínskymi organizáciami Hamas a Islamský džihád. Informoval o tom list The Times of Israel (ToI) s odvolaním sa na vyjadrenie Izraelských obranných síl (IDF). Podľa palestínskych úradov prišlo pri úderoch o život najmenej 49 Palestínčanov, napísala agentúra Reuters.

7:42 Bývalý americký prezident Donald Trump v pondelok povedal, že v prípade svojho návratu do Bieleho domu zakáže do USA vstup migrantom, ktorí podporujú palestínske hnutie Hamas. Tiež plánuje obnoviť opatrenia proti osobám z moslimských krajín. Informujú o tom správy z agentúr AP a Reuters.

7:35 Približne 2000 amerických vojakov dostalo rozkaz, aby sa pripravili na možné nasadenie na podporu Izraela v konflikte s hnutím Hamas. Informuje o tom správa z agentúry Reuters a stanice NBC News, ktoré sa odvolávajú na zdroje z prostredia americkej armády.

6:20 Americký prezident Joe Biden v pondelok absolvoval telefonické rozhovory s egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím, irackým premiérom Muhammadom Šijá Súdáním a nemeckým spolkovým kancelárom Olafom Scholzom. Hovorili o konflikte medzi Izraelom a Palestínčanmi. Informujú o tom správy z agentúr AP, AFP a Reuters.

6:15 Izraelská armáda oznámila, že Izrael v noci na utorok začal útočiť na ciele šiitského militantného hnutia Hizballáh v Libanone. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

6:10 Palestínske hnutia Hamas sa nenechá vydesiť hrozbou pozemnej invázie Izraela a je na ňu pripravené. Uviedol to v pondelok hovorca vojenského krídla tohto hnutia. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

Joe Biden príde v stredu do Izraela

"Prezident opätovne potvrdí solidaritu USA s Izraelom a náš neotrasiteľný záväzok k jeho bezpečnosti," uviedol Blinken po rokovaniach s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom v Tel Avive. Izrael má podľa šéfa americkej diplomacie právo a povinnosť brániť svojich obyvateľov pred hnutím Hamas a ďalšími teroristami.

Biden do Izraela podľa Blinkenových slov prichádza v rozhodujúcej chvíli pre Izrael, pre oblasť Blízkeho východu a pre celý svet, píše agentúra DPA.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (vpravo) a izraelský minister obrany Yoav Gallant robia krátke vyhlásenia pre médiá v Kiryi, sídle izraelského ministerstva obrany, v pondelok 16. októbra 2023 v Tel Avive.
Zobraziť galériu (8)
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (vpravo) a izraelský minister obrany Yoav Gallant robia krátke vyhlásenia pre médiá v Kiryi, sídle izraelského ministerstva obrany, v pondelok 16. októbra 2023 v Tel Avive.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Jacquelyn Martin, Pool)

Americký prezident má počas návštevy rokovať s Netanjahuom. Biely dom oznámil, že neskôr sa má v Ammáne stretnúť aj s palestínskym lídrom Mahmúdom Abbásom, egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím a jordánskym kráľom Abdalláhom II., píše agentúra AFP. Americké média v nedeľu uviedli, že Biden v najbližších dňoch zvažuje návštevu Izraela. Prezident v sobotu s Netanjahuom i palestínskym prezidentom Abbásom telefonoval.

Bezpčenostná rada OSN zamietla rezolúciu predloženú Ruskom

Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) v pondelok zamietla rezolúciu predloženú Ruskom, ktorá odsudzovala útoky a prejavy násilia voči civilistom, slovne však nespomínala hnutie Hamas. To 7. októbra spustilo rozsiahle útoky na izraelskom území. Informuje o tom správa z agentúry AP.

Za rezolúciu zahlasovali okrem Ruska ešte štyri ďalšie krajiny. Štyri krajiny vrátane USA boli proti a šesť sa zdržalo hlasovania. Na prijatie rezolúcie je potrebných aspoň deväť hlasov a zároveň ju nesmie vetovať žiadny z piatich stálych členov, ktorými sú USA, Británia, Čína, Francúzsko a Rusko.

Palestínsky veľvyslanec v OSN Rijád Mansúr sa prihovára členom Bezpečnostnej rady OSN v sídle OSN
Zobraziť galériu (8)
Palestínsky veľvyslanec v OSN Rijád Mansúr sa prihovára členom Bezpečnostnej rady OSN v sídle OSN  (Zdroj: SITA/AP Photo/Craig Ruttle)

Rusko v rezolúcii žiadalo okamžité prímerie a nerušené dodávky humanitárnej pomoci pre Palestínčanov v pásme Gazy. V návrhu sa však nespomínalo hnutie Hamas, ktoré podniklo 7. októbra bezprecedentný útok proti Izraelu.

BR OSN sa má na svojom pondelkovom zasadnutí venovať aj ďalšej rezolúcii, ktorú predložila Brazília, pripomína AP. Tento návrh odsudzuje "teroristický" útok Hamasu, ako aj únos rukojemníkov radikálnymi militantmi do palestínskej enklávy. Zároveň "dôrazne vyzýva", aby sa palestínskym civilistom poskytli základné potreby a nalieha na zavedenie tzv. "humanitárnych prestávok" počas bojov s cieľom umožniť vstup humanitárnym pracovníkom.

Viac o téme: IzraelHamasPásmo GazyVojna v Izraeli
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu