Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Francúzske školy si minútou ticha uctili zabitých učiteľov

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/AP/Daniel Cole)

PARÍŽ - Francúzske základné a stredné školy si v pondelok o 14.00 h minútou ticha pripomenuli učiteľa Dominiquea Bernarda. V piatok ho v meste Arras na smrť dobodal jeho bývalý žiak, ktorý zranil aj ďalších troch zamestnancov školy, informuje TASR podľa správ agentúry AP a AFP.

Iba niekoľko hodín pred pietnou spomienkou musela byť škola v severofrancúzskom meste Arras evakuovaná pre bombovú hrozbu, ktorú prostredníctvom internetu nahlásil neznámy páchateľ. Piatkovým útočníkom bol 20-ročný mladík, ktorý sa narodil v ingušskom meste Malgobek na území Ruska a médiá o ňom pôvodne písali ako o Čečenovi, upozornila televízia BFM. Počas útoku údajne kričal "Allahu Akbar" (Boh je najväčší).

Francúzske školy si minútou
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP/Daniel Cole)

Pondelková minúta ticha bola aj spomienkou na učiteľa dejepisu Samuela Patyho. Zahynul 16. októbra 2020 neďaleko svojej školy College du Bois d'Aulne v Conflans-Sainte-Honorine v metropolitnej oblasti Paríža. Pri útoku mu radikalizovaný Čečen odrezal hlavu, tohto útočníka neskôr zastrelila polícia. "Konali sme, konáme a budeme naďalej konať, aby sme zaistili, že školy budú naďalej bezpečným útočiskom pre žiakov a všetkých ich zamestnancov," vyhlásil prezident Emmanuel Macron na sociálnej sieti X (predtým Twitter).

Francúzska vláda po piatkovom útoku v Arrase zvýšila varovanie pred teroristickými útokmi na najvyšší stupeň. Umožňuje to zabezpečiť "mobilizáciu zdrojov, ale aj šírenie informácií, ktoré by mohli chrániť občanov v krízovej situácii". Na ochranu pred terorizmom na území Francúzska bolo nasadených 7000 vojakov, ich misia platí až do odvolania.

Viac o téme: UčiteliaMinúta ticha Francúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu