Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

AKTUÁLNE Poľsko si zvolilo zmenu: Víťaz volieb PiS by už vládu nezložilo, Kaczyński hovorí o presune do opozície

predseda poľskej politickej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyński
predseda poľskej politickej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyński (Zdroj: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski))

VARŠAVA – Počas víkendu sa v susednom Poľsku uskutočnili parlamentné voľby voľby. V prieskumoch mali byť dvomi najsilnejšími subjektami doterajšia vládna strana PiS a liberáli na čele s bývalým predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom. Exit poll odhalil, že voľby síce vyhrali socialisti (PiS), ale nepodarilo by sa im vyskladať potrebný počet kresiel na zostavenie vlády.

archívne video

Poľsko má dôvody, prečo je v postojoch k Rusku tak nekompromisné, tvrdí Petr Pavel (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

Donlad Tusk už predčasne oslavuje. Exit poll pre poľské parlamentné voľby ukázal, že Kaczyńskeho konzervatívna politická strana Právo a spravodlivosť (PiS) už zrejme nebude môcť vyskladať novú vládu. Informujú o tom Wiadomości. Uvedomuje si to aj bývalý premiér a predseda Európskej rady Donald Tusk, ktorý je v súčasnosti známy skôr ako spoluzakladateľ poľskej strany Občianska platforma. 

Nešlo o víťazstvo 

V strane PiS začala medzi straníkmi prebiehať skepsa, čo dokazuje aj vyjadrenie jedného z členov volebného tímu: "Tí ktorí pred voľbami hlásali, že budeme mať aspoň 40 percent, teraz sklopili uši." V centrále PiS na ulici Nowogrodzka vo Varšave bola pritom napätá situácia ešte pred vyhlásením výsledkov exit pollu. Síce sa očakávalo víťazstvo, ale hralo sa o to, koľko percent získajú ostatné strany, ktoré sa dostali do parlamentu. 

Podľa zistení Wirtualna Polska, nikto zo straníkov PiS nečakal takú krutú porážku. Mnohí odborníci už so začiatkom týždňa takmer s istotou hovorili, že PiS nebude môcť vládnuť samostatne. "Je to horšie, ako sme predpokladali," hovoril ďalej člen volebného tímu. Okrem toho zaznievali z tábora aj výčitky smerom ku Konfederácii, kde videla PiS možnú povolebnú spoluprácu. "Čo urobil (volebný) tím z Confa? Ani sa s nimi nemáme o čom baviť. Totálna slabota, prišli sme o potenciálneho koaličného partnera," vyslovil niekto z PiS pri pohľade na výsledky exit pollu, ktorý Konfederácii pripísal len chabých 6,4 percenta hlasov (14 zo 460 kresiel v parlamente). 

Nie všetci sú skeptickí 

Skeptický názor a prehru uznal aj predseda PiS Jarosław Kaczyński, keď hovoril o presúvaní sa do opozície. "Teraz stojí pred nami otázka, či sa nám úspech vo voľbách podarí pretaviť do vytvorenia vlády, a síce do ďalšieho funkčného obdobia. V tejto chvíli to nevieme, ale mumesí dúfať v to, že či pri moci alebo v opozícii nedovolíme, aby sa Poľsko dožilo zrady," povedal Kaczyński. Ďalší nemenovaný člen strany však odmieta skepticizmus a hovorí, že ešte nič nie je stratené: "Nepopieram, čo sa stalo, ale stále verím, že výsledky budú hrať v náš prospech. Dodatočné 2-3 percentá hlasov môžu zvrátiť celý výsledok volieb v náš prospech."
 

Viac o téme: Parlamentné voľbyPoľskoDonald TuskJarosław KaczyńskiPiSExit pollPrávo a SpravodlivosťPolitikaObčianska platformaVoľby 2023
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu