Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Slovinsko presunie svojich vojakov zo Slovenska do Rumunska

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ĽUBĽANA - Slovinské jednotky, ktoré sú súčasťou Mnohonárodnej bojovej skupiny Severoatlantickej aliancie (MN BG NATO) na Slovensku, ukončia 30. júna 2024 pôsobenie na Slovensku a presunú sa do Rumunska. Vo štvrtok o tom rozhodla slovinská vláda, informuje správa agentúry STA.

Slovinská armáda má v rámci MN BG NATO na Slovensku 105 vojakov. Podľa rozhodnutia Ľubľany budú slovinské jednotky v druhej polovici roku 2024 pôsobiť v juhovýchodnej oblasti NATO, konkrétne v Rumunsku, kam Slovinsko spadá podľa operačného plánu.

Rumunsko zdieľa hranicu s Ukrajinou

Rumunsko zdieľa hranicu s Ukrajinou a na jeho území sa opakovane nachádzajú trosky dronov pravdepodobne ruského pôvodu. Najnovší nález oznámili vo štvrtok v skorých ranných hodinách. Rumunský prezident Klaus Iohannis to označil za absolútne neprijateľné narušenie vzdušného priestoru Rumunska a vážne ohrozenie bezpečnosti rumunských občanov.

Mnohonárodná bojová skupina NATO v SR vznikla po ruskom vojenskom útoku na Ukrajinu vo februári roku 2022. Vedúcou krajinou je Česká republika, jej súčasťou sú vojaci zo Slovenska, Slovinska, Holandska, Nemecka a USA a vojenská technika v podobe bojových vozidiel pechoty z Česka, Nemecka a Slovinska. Dopĺňajú ich batérie protivzdušnej a protilietadlovej obrany Patriot z Nemecka a USA.

Viac o téme: VojaciSlovinskoRumunsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu