Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Záhadný incident v Juhočínskom mori: Zahynuli traja filipínski rybári

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

MANILA - Traja filipínski rybári zahynuli po tom, čo do ich lode narazilo v Juhočínskom mori zatiaľ neidentifikované zahraničné komerčné plavidlo. V stredu to uviedla filipínska pobrežná stráž, informuje správa agentúry Reuters.

K incidentu na mori došlo v pondelok, keď rybárska loď plávala 157 kilometrov severozápadne od plytčiny Scarborough, priblížila pobrežná stráž. Jedenásť členov posádky sa z potápajúcej lode podarilo zachrániť. Filipínsky prezident Ferdinand Marcos v stredu uviedol, že Filipíny incident v Juhočínskom mori vyšetrujú a vynaložia maximálne úsilie, aby vinníci niesli zodpovednosť. Verejnosť vyzval, aby sa "zdržala špekulácií".

Plytčina Scarborough je zdrojom napätia

Plytčina Scarborough je dlhodobo zdrojom napätia medzi Manilou a Pekingom, píše agentúra AFP. Peking sa tejto strategickej plytčiny v Juhočínskom mori zmocnil v roku 2012 a prinútil Filipíncov chytať ryby ďalej a s menšími úlovkami. Čína neskôr Filipínam umožnila využívať túto neobývanú plytčinu po zlepšení bilaterálnych vzťahov medzi krajinami v čase úradovania filipínskeho exprezidenta Rodriga Duterteho. Vlani ho však vystriedal súčasný prezident Marcos a napätie medzi Manilou a Pekingom opäť eskalovalo.

Filipíny nedávno oznámili, že v blízkosti plytčiny Scarborough odstránili 300-metrov dlhú bariéru, ktorú tam nainštalovala čínska pobrežná stráž, pripomína Reuters. Čína si nárokuje 90 percent Juhočínskeho mora, v ktorom sa prekrývajú výhradné hospodárske zóny Vietnamu, Malajzie, Bruneja, Indonézie, ako aj Filipín.

Viac o téme: MoreObetePlavidloRybári
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu