Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Ruská kamufláž sa neosvedčila: TOTO malo zmiasť ukrajinské drony, odhalíte to aj voľným okom

Ruská kamufláž na leteckej základni Engels v Saratovskej oblasti. Lietadlo vľavo je namaľované Zobraziť galériu (2)
Ruská kamufláž na leteckej základni Engels v Saratovskej oblasti. Lietadlo vľavo je namaľované (Zdroj: Twitter/Euromaidan Press)

SARATOV – V Saratovskej oblasti sa nachádza vojenská letecká základňa Engels. Rusi veľmi dobre vedia, že v súčasnej dobe existujú desiatky aplikácii, ktoré snímajú Zem z vesmíru pomocou rôznych satelitov. Následne im to vnuklo nápad s cieľom zmiasť nepriateľa. Bol to ale veľmi chabý pokus.

archívne video

Bombardovanie ukrajinského Černihiva, zahynuli pri ňom desiatky ľudí (Zdroj: profimedia.sk)

Ruskí vojaci prišli s veľmi bizarným nápadom, ako zmiasť nepriateľa o polohe svojich bojových lietadiel. Na leteckej základni Engels v Saratovskej oblasti totiž ich bojové stroje parkujú aj mimo hangáru. Satelity vo vesmíre nemajú preto žiadny problém určiť ich polohu. Rusi sa ale pokúsili toto obrátiť vo svoj prospech, keď na asfalt v blízkosti skutočných lietadiel, namaľovali ďalšie s rovnakými obrysmi. 

Chabý pokus 

Poľský web Wirtualna Polska sa na zámere ruského vojska poriadne zabavil. Okrem toho dodal, že to má zmiasť ukrajinské drony, ktoré majú podľa Rusov, namiesto skutočného cieľa zasiahnuť kresbu na asfalte. "Mal by im niekto povedať, že sme to prekukli, nie?" poznamenal sarkasticky poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Geraschenko. Putinoi vojaci zabudli totiž na veľmi dôležitý fakt, a síce, nakreslené lietadlo nevrhá žiadny tieň. 

Engels-2 je ruská vojenská základňa, na ktorej parkujú bombardéry. Nachádza sa zhruba 14 kilometrov východne od mesta Saratov, v európskej časti Ruska neďaleko rieky Volga. Ukrajinské sily napadli základňu koncom minulého roku. Rusi vtedy prišli o niekoľko ťažkých bombardérov a ďalšie poškodené presunuli viac na východ. Základňa čelila vojenskému útoku aj v auguste tohto roku. Nálety dronov sú v tejto oblasti čoraz častejšie, preto Rusi vymýšľajú alternatívne formy ochrany svojich základní. 

Bombardovali Ukrajinu 

Vojenská operačná základňa Engels je jediná, na ktorej majú Rusi zaparkované strategické bombardéry Tupolev Tu-160. Disponuje dlhou letovou dráhou a desiatimi veľkými hangármi. Sídli tu 22. garda divízie ťažkého letectva s modelmi Tu-95MS, 160M a 184. Tieto lietadlá zaútočili na Ukrajinu počas ruskej invázie v roku 2022.

Viac o téme: KamuflážVojenská základňaRuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu