Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Brusel sa obáva dezinformačných kampaní pred voľbami do Európskeho parlamentu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys)

BRUSEL - Európska komisia v utorok vyjadrila obavy z dezinformačných kampaní na internete, ktoré môžu byť zamerané proti budúcoročným voľbám do Európskeho parlamentu (EP). TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA.

Podpredsedníčka eurokomisie Věra Jourová vyzvala platformy sociálnych sietí, aby proti takým kampaniam zasahovali, a spomenula konkrétne Kremeľ ako jedného z hlavných riadiacich aktérov, ktorí stoja za zavádzajúcim obsahom na internete, zacieleným na užívateľov v Európskej únii.

Občania EÚ si budú vyberať poslancov do nového Európskeho parlamentu na budúci rok v júni. "Ruský štát vedie vojnu ideí, aby zamoril náš informačný priestor polopravdami a klamstvami a vytvoril nimi falošný obraz, že demokracia nie je lepšia než autokracia," uviedla česká eurokomisárka. "Veľké platformy musia riešiť toto riziko, predovšetkým keď musíme očakávať, že Kremeľ a ďalší aktéri budú pred našimi európskymi voľbami aktívni," dodala Jourová.

Na základe právneho predpisu EÚ, nazývaného zákon o digitálnych službách (DSA), podliehajú platformy s viac než 45 miliónmi aktívnych používateľov prísnym pravidlám pre regulovanie obsahu. Vzťahuje sa to na rôzne sociálne médiá vrátane TikToku, Facebooku a X (bývalého Twitteru). Mnohé veľké online platformy sú okrem toho signatármi dobrovoľného kódexu postupov EÚ proti šíreniu dezinformácií. Sociálna sieť X však od tejto dohody v máji odstúpila.

Viac o téme: EuroparlamentDezinformácieEuroparlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu