Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Neskutočné, čo spravil Poliak v Tatrách na Rysoch: Ochranári zúria, ohrozil seba aj ostatných turistov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: FB/Turistika na Slovensku/A.B.)

VARŠAVA - Poľský športovec a zberateľ najrôznejších rekordov Wojciech Sobierajski minulý víkend vyniesol na vrchol hory Rysy na poľskej strane Tatier kameň vážiaci 50 kilogramov. Chcel totiž, aby tento najvyšší bod Poľska dosiahol výšku 2500 metrov nad morom. Mužovi, ktorý sa o svoj športový výkon podelil na sociálnych sieťach, ale teraz podľa poľských médií hrozí pokuta kvôli možnému narušeniu prírody.

"Odteraz má najvyšší vrchol Poľska 2500 metrov nad morom," napísal Sobierajski na instagrame, kde podrobne zaznamenal celý svoj viac ako deväťhodinový výstup. 

"Nemyslím si, že je čím sa chváliť. Načo nosiť 50-kilogramový kameň, keď môže ohroziť ostatných turistov, aj tú osobu, ktorá ho nesie. Záležitosť teraz rieši správa parku," povedala rozhlasovej stanici RMF24 pracovníčka Tatranského národného parku Magdaléna Zwijaczová-kozicová. Ak podľa nej správcovia parku zistia porušenie niektorého ustanovenia zákona o ochrane prírody, Sobierajski bude čeliť následkom svojho opovážlivého správania. 

Pozrite na tú nádheru: Takto vyzerá Štrbské pleso z vtáčej perspektívy (Zdroj: TASR)

Denník Gazeta Wyborcza poznamenal, že to nie je prvýkrát, čo sa niekto pokúsil oficiálne 2499 metrov vysoký vrchol umelo navýšiť, aby dosiahol okrúhle číslo. Adam Rzepecki, člen umeleckého zoskupenia Lodž Kaliska, z vynášania menších kameňov urobil pred niekoľkými rokmi umelecký happening. "Prečo by mali byť Rysy len 2499 metrov vysoké? Pridajte meter a Poliaci budú mať dvaapoltisícovku," nabádal vtedy.

Viac o téme: KameňPokuta RysyTatryPoliakWojciech Sobierajski
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu