Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Úplatky v hodnote miliónov ho vyšli draho: Šéfa čínskej banky odsúdili na smrť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PEKING - Bývalý predseda predstavenstva čínskej poisťovne China Life Insurance Wang Pin bol za korupciu odsúdený na trest smrti s dvojročným odkladom. Informoval o tom v stredu spravodajský server BBC News, podľa ktorého má byť Wangovi po dvoch rokoch trest zmiernený na doživotné väzenie.

Súd v meste Ťi-nan vo východnej provincii Šan-tung uznal bývalého činiteľa vinným z prijatia úplatkov vo výške 325 miliónov jüanov.

archívne video

Predseda vlády SR Ľudovít Ódor na návšteve Správneho súdu v Banskej Bystrici (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Wang je ďalším vysokým predstaviteľom čínskych finančných inštitúcií, ktorý bol odsúdený v rámci protikorupčnej kampane prezidenta Si Ťin-pchinga.

V roku 2021 bol popravený niekdajší predseda čínskej štátnej spoločnosti Huarong Asset Management Laj Siao-min, ktorý bol usvedčený z úplatkárstva a bigamie. V tom istom roku bol na doživotný trest väzenia za korupciu odsúdený bývalý šéf čínskej štátnej bankovej spoločnosti China Development Bank Chu Chuaj-pan. Vo februári tohto roku zmizol jeden z popredných čínskych bankárov, miliardár Pao Fan. Neskôr čínske úrady oznámili, že "spolupracuje pri vyšetrovaní".

Viac o téme: Trest smrtiúplatkyČínaŠéf banky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu