Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rakúsko plánuje od Nemecka kúpiť systémy protivzdušnej obrany IRIS-T

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: OS SR)

VIEDEŇ - Rakúsko zamýšľa kúpiť osem jednotiek systému protivzdušnej obrany IRIS-T nemeckej výroby v rámci európskej iniciatívy protivzdušnej obrany Sky Shield, oznámila v utorok rakúska ministerka obrany Klaudia Tannerová. Informujeme podľa správy agentúry DPA.

Rakúsko bude s Nemeckom koordinovať nákup protivzdušných systémov a výcvik na ich obsluhu, uviedla Tannerová. Rokovania o nákupe podľa nej povedie nemecká vláda, pričom Rakúsko tieto systémy zakúpi od Nemecka. Rakúsko a Nemecko sa počas nasledujúcich týždňov majú dohodnúť na znení vyhlásenia o zámere nakúpiť tieto systémy, uviedla Tannerová.

Viedeň plánuje kúpiť štyri systémy IRIS-T

V pondelok podpísali s nemeckou spoločnosťou Diehl Defence rámcovú dohodu o nákupe systémov protivzdušnej obrany IRIS-T aj Estónsko a Lotyšsko. Podľa šéfa rakúskych vzdušných síl Gerfrieda Prombergera plánuje Viedeň kúpiť štyri systémy IRIS-T krátkeho dosahu a štyri systémy stredného dosahu. Vo svetle invázie Ruska na Ukrajine je nevyhnutné zaplniť diery v európskom vzdušnom priestore, uviedla Tannerová. Dodala však, že Rakúsko sa neplánuje zúčastňovať na nákupe systémov dlhšieho dosahu ako je Arrow 3, ktorý si plánuje zaobstarať Nemecko. Systém IRIS-T podľa vyjadrení výrobcu zabezpečuje ochranu pred útokmi lietadiel, vrtuľníkov, striel s plochou dráhou letu a balistických rakiet.

Viac o téme: NemeckoRakúskoProtivzdušná obranaIRIS-T
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu