Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

V Izraeli opäť prepukli protesty proti spornej reforme súdnictva

Izrael zasiahla ďalšia vlna protestov Zobraziť galériu (3)
Izrael zasiahla ďalšia vlna protestov (Zdroj: SITA/P Photo/Ohad Zwigenberg)

JERUZALEM - Dav demonštrantov sa v pondelok zišiel pred domom izraelského ministra spravodlivosti Jaira Levina na protest proti spornej reforme súdnictva.

Protest v meste Modi'in sa konal deň pred kľúčovým zasadnutím Najvyššieho súdu, na ktorom rozhodne o osude zákona rušiaceho tzv. klauzulu o primeranosti. Sudcovia Najvyššieho súdu pritom ešte nikdy nezrušili zákon tohto typu. 

Archívne video: Protivzdušná obrana v Sýrii reaguje na izraelské raketové útoky neďaleko Damasku

Protivzdušná obrana v Sýrii reaguje na izraelské raketové útoky neďaleko Damasku (Zdroj: Profimedia)

Ako uviedla agentúra AP, izraelská polícia zadržala na proteste, na ktorom sa zúčastnilo niekoľko desiatok ľudí, šesť osôb na základe obvinení z narušovania verejného poriadku a blokovania ciest. Levin opustil svoj dom obliehaný demonštrantmi po niekoľkých hodinách - v čiernom aute v sprievode policajtov a ochrankárov, ktorí sa mu snažili uvoľniť cestu cez húf protestujúcich.

Protest pred Levinovým domom organizovalo združenie záložníkov izraelskej armády Bratia a sestry v zbrani a uskutočnil sa niekoľko hodín pred masovým zhromaždením, ktoré by sa malo konať od 18.00 h pred Najvyšším súdom v Jeruzaleme. 

Izrael zasiahla ďalšia vlna protestov
Zobraziť galériu (3)
Izrael zasiahla ďalšia vlna protestov  (Zdroj: SITA/P Photo/Ohad Zwigenberg)

Očakáva sa účastníci zhromaždenia sa potom sa vydajú na pochod k rezidencii premiéra Benjamina Netanjahua v Jeruzaleme. Menšie demonštrácie sú naplánované aj v iných mestách po celej krajine. Plán krajne pravicovej vlády premiéra Benjamina Netanjahua na oslabenie právomocí Najvyššieho súdu a ďalšie opatrenia vyvolali v Izraeli jednu z najväčších kríz v jeho dejinách a odhalili rozkol v krajine.

V utorok sa všetkých 15 sudcov izraelského Najvyššieho súdu bude zaoberať námietkami proti prvej významnej časti reformy súdnictva, ktorej schválenie vláda v júli presadila v parlamente. Nie je známe, kedy súd vydá rozhodnutie. 

Izrael zasiahla ďalšia vlna protestov
Zobraziť galériu (3)
Izrael zasiahla ďalšia vlna protestov  (Zdroj: SITA/P Photo/Ohad Zwigenberg)

Zrušením tzv. klauzuly o primeranosti by súdna moc v Izraeli prišla o možnosť posudzovať primeranosť a odôvodnenosť vládnych rozhodnutí a prípadne ich aj anulovať. Oponenti a kritici toto ustanovenie vnímajú ako ohrozenie systému bŕzd a protiváh i samotnej demokracie v Izraeli.

Klauzule o primeranosti má podľa politických analytikov vyvažovať v rámci rozhodovania politický a verejný záujem: neprimerané je také rozhodnutie, ktoré sa zameriava na spoločné politické záujmy a neberie do úvahy občanov a ich ochranu. Interpretácia toho, čo je neprimerané, pritom zostáva predovšetkým na súdoch - aj preto mnoho odporcov klauzuly tvrdí, že ide o arbitrárny nástroj súdu.

Klauzula o primeranosti je v izraelskom súdnom systéme od vzniku štátu Izrael a svoj pôvod má v tradícii britského aj židovského práva (halacha). Kým v prvých desiatkach existencie izraelského štátu sa táto klauzula príliš nevyužívala, dôležitosť nadobudla v 80. a 90. rokoch 20. storočia, keď sa aj zvýšil vplyv Najvyššieho súdu.

Viac o téme: ProtestyDemonštrantiPolícia IzraelSúdna reformaDom izraelského ministra spravodlivostiJairo Levina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu