Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Tajfún Haikui dorazil k pobrežiu na východe Taiwanu: Tisíce domácností odrezal od elektriny

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Kyodo News via AP)

TACHAJ - PEJ - Tajfún Haikui dorazil v nedeľu popoludní miestneho času k pobrežiu na východe Taiwanu, kam priniesol prívalové dažde a silný vietor, pričom tisíce domácností odrezal od elektriny. Pred jeho príchodom evakuovali z najviac ohrozených oblastí takmer 4000 ľudí. Vyžiadal si aj zrušenie stoviek vnútroštátnych a desiatok medzinárodných letov, píše TASR o podľa agentúry AFP.

Ide o prvú tropickou búrkou za ostatné štyri roky, ktorá priamo zasiahla túto ostrovnú krajinu. Taiwanská meteorologická služba pre AFP o 15.40 h miestneho času (09.40 h SELČ) potvrdila, že Haikui už dorazil k hornatému okresu Tchaj-tung na málo obývanom juhovýchode Taiwanu. Tajfún sprevádza vietor, ktorý od soboty naberá na sile, pričom v nedeľu dosahoval rýchlosť až 150 km/h a v nárazoch až 190 km/h.

V zasiahnutej oblasti hrozia aj zosuvy pôdy. V pondelok večer by sa mal Haikui presunúť na západ - k Taiwanskému prielivu - a odtiaľ následne pokračovať na juh Číny. Blížiaci sa tajfún spôsobil na celom ostrove výpadky prúdu vo vyše 21.000 domácnostiach. Vo väčšine z nich sa dodávku elektrickej energie už podarilo obnoviť, avšak približne 9000 domácností bolo bez prúdu aj po tom, ako tajfún dorazil k pobrežiu.

Tajfún Haikui dorazil k
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Chiang Ying-ying)

V hornatom okrese Chua-lien, pre ktorý boli vydané výstrahy pred prívalovými povodňami, zaznamenali úrady dve ľahšie zranenia, ku ktorým došlo v dôsledku pádu stromu na auto. Ešte pred príchodom tajfúnu bolo v nedeľu zrušených vyše 221 vnútroštátnych a najmenej 25 zahraničných letov. Pozastavená bola aj trajektová doprava medzi Taiwanom a menšími okolitými ostrovmi.

Viac o téme: PobrežieTaiwanTajfún Haikui
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu