Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Baerbocková v deň výročia druhej svetovej vojny pripomenula zodpovednosť Nemecka

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková hovorí pri spomienke na 84. výročie začiatku druhej svetovej vojny v Berlíne Zobraziť galériu (2)
Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková hovorí pri spomienke na 84. výročie začiatku druhej svetovej vojny v Berlíne (Zdroj: SITA/Fabian Sommer/dpa via AP)

BERLÍN - Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v piatok pri príležitosti 84. výročia začiatku druhej svetovej vojny upozornila na zodpovednosť Nemecka pri ochrane Poľska a ďalších východoeurópskych krajín. Správa bola prevzatá z agentúry DPA.

"Bezpečnosť východnej Európy, bezpečnosť Poľska, je aj bezpečnosťou Nemecka," uviedla na spomienkovom zhromaždení v Berlíne. "Táto vojna bola vojnou proti ľudskej dôstojnosti. Vojnou proti ľudskosti," dodala. Zmierenie zostáva podľa jej slov večnou úlohou a rany spôsobené touto vojnou proti ľudskej dôstojnosti v Poľsku a ďalších krajinách sa tiež nikdy nezahoja.

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková hovorí pri spomienke na 84. výročie začiatku druhej svetovej vojny v Berlíne
Zobraziť galériu (2)
Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková hovorí pri spomienke na 84. výročie začiatku druhej svetovej vojny v Berlíne  (Zdroj: SITA/Fabian Sommer/dpa via AP)

Nemecko 1. septembra 1939 bez vypovedania vojny zaútočilo na Poľsko, čím sa začala druhá svetová vojna. Poľsko počas nej v pomere k počtu obyvateľov utrpelo najväčšie straty na životoch zo všetkých krajín. O život tam prišlo päť až šesť miliónov ľudí, píše DPA a dodáva, že táto krajina v dôsledku útokov nacistov utrpela aj výrazné škody. Hlavné mesto Varšava bolo úplne zničené a neskôr znovu vybudované. Baerbocková tiež žiadala zriadenie dokumentačného centra na pripomenutie poľsko-nemeckých dejín nemeckej okupácie Poľska počas druhej svetovej vojny.

Viac o téme: VýročieDruhá svetová vojnaNemeckoAnnalena Baerbocková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu