Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Deväť európskych krajín pomôže Rumunsku po výbuchoch na čerpacej stanici

Explózie na čerpacej stanici skvapalneného plynu (LPG) neďaleko Bukurešti Zobraziť galériu (2)
Explózie na čerpacej stanici skvapalneného plynu (LPG) neďaleko Bukurešti (Zdroj: TASR/Romanian Emergency Services - IGSU via AP)

BRUSEL - Deväť európskych krajín sa rozhodlo vyjsť v ústrety požiadavkám Rumunska o prijatie desiatok zranených po dvoch výbuchoch, ktoré v sobotu večer zničili čerpaciu stanicu na skvapalnený plyn severne od Bukurešti. Európska komisia (EK) v pondelok potvrdila, že Rumunsko požiadalo o pomoc prostredníctvom Mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany, informuje spravodajca TASR.

Výbuchy na nelicencovanej čerpacej stanici v obci Crevedia si vyžiadali život jednej osoby a ďalších 57 ľudí bolo zranených. Rumunsko požiadalo EÚ o pomoc pri liečbe ťažkých popálenín. Do pondelka dopoludnia sa prihlásilo deväť krajín, ktoré sa rozhodli Rumunsku pomôcť: Belgicko, Bulharsko, Dánsko, Francúzsko, Nemecko, Nórsko, Rakúsko, Švédsko a Taliansko. Prvých 12 pacientov už bolo prevezených do Belgicka, Talianska, Rakúska, Nemecka a Nórska.

"Tragické explózie v Rumunsku spôsobili, že desiatky ľudí, vrátane záchranárov, potrebujú neodkladnú lekársku starostlivosť. Európske krajiny okamžite zareagovali ponukami na ošetrenie obetí vo svojich nemocniciach. Ďakujem všetkým krajinám za prejavenie solidarity s Rumunskom," uviedol v správe pre médiá eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič.

Explózie na čerpacej stanici skvapalneného plynu (LPG) neďaleko Bukurešti
Zobraziť galériu (2)
Explózie na čerpacej stanici skvapalneného plynu (LPG) neďaleko Bukurešti  (Zdroj: FOTO TASR/AP )

Koordinačné centrum EÚ pre reakcie na núdzové situácie (ERCC) je v neustálom kontakte s rumunskými orgánmi, aby bolo možné v prípade potreby zmobilizovať ešte ďalšiu pomoc. Príčina výbuchov zatiaľ nie je známa a celý prípad už začala vyšetrovať rumunská prokuratúra. Spoločnosti, ktorá prevádzkovala čerpaciu stanicu v Crevedii, vypršala platnosť príslušnej protipožiarnej licencie už v roku 2020, informovala rumunská tlačová agentúra Agerpres.
 

Viac o téme: Čerpacia stanicaRumunskoVýbuch
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu