Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Po výbuchu na benzínke v Machačkale je už 35 obetí, ranených sú desiatky

(Zdroj: Twitter/@nexta_tv)

MACHAČKALA - Najmenej 30 ľudí prišlo o život a ďalších 75 ľudí utrpelo zranenia v dôsledku explózie a požiaru na benzínovej stanici v Machačkale na juhu Ruska. S odvolaním sa na regionálne úrady a federálne ministerstvo pre mimoriadne situácie to dnes uviedli ruské médiá. Záchranári pokračujú v rozoberaní ruín a pátraní po ľuďoch pod sutinami. Predchádzajúca bilancia čítala 25 mŕtvych a najmenej 66 ranených.

Machačkala je správnym centrom Dagestánu, jednej z autonómnych republík na ruskom severnom Kaukaze. Medzi obeťami sú tri deti, ďalších 13 detí bolo zranených, uviedol na svojom webe denník Kommersant s odvolaním sa na úrady. Požiar, ktorý vypukol v pondelok neskoro večer, zachvátil plochu 600 metrov štvorcových, kým sa ho 260 hasičom podarilo uhasiť. "Vyzerá to tu ako vo vojne," vylíčil situáciu očitý svedok podľa agentúry Reuters.

Šéf Dagestánu Sergej Melikov na tlačovej konferencii za príčinu požiaru na stanici označil výbuch kontajnerov oproti benzínke. Jeho príčiny sa zisťujú. Na dnes vyhlásil v republike smútok. Prvé informácie boli o výbuchu priamo v Machačkale, radnica neskôr spresnila, že sa čerpacia stanica nachádza na hranici mesta. Do Machačkaly vyslal ruský minister zdravotníctva Michail Muraško tím lekárov z Moskvy. Minister pre mimoriadne situácie Alexander Kurenkov nariadil prepraviť ranených z Machačkaly do Moskvy, špeciálne upravené lietadlo Il-76 vyletelo z Moskvy.

Počet obetí v Dagestane stúpol na 35, sústrasť vyjadril i Putin

Počet obetí výbuchu na čerpacej stanici v ruskej autonómnej republike Dagestan stúpol na najmenej 35. V utorok o tom informovalo ruské ministerstvo zdravotníctva. Sústrasť príbuzným obetí výbuchu už vyjadril i ruský prezident Vladimir Putin. TASR správu prevzala z agentúry AFP a televízie Sky News. Rezort zdravotníctva potvrdil i informáciu tamojšieho gubernátora Sergeja Melikova, že výbuch v dagestanskom hlavnom meste Machačkala usmrtil aj tri deti. Zranenia utrpelo ďalších najmenej 80 až 100 osôb. "Prezident Putin vyjadruje svoju najúprimnejšiu sústrasť rodinám a priateľom obetí tragédie v Dagestane. Praje tiež skoré uzdravenie všetkým zraneným," píše sa vo vyhlásení Kremľa.

Viac o téme: ObeteBenzínkaRuskoVýbuch
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu