Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Rusko po pol storočí vyslalo sondu k Mesiacu: Bude vraj hľadať vodu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITAP/AP/Dmitri Lovetsky)

KOZMODRÓM VASTOČNIJ - Rusko v noci na dnes vyslalo z kozmodrómu Vostočnyj raketu Sojuz 2.1b s modulom Luna-25, ktorý má pristáť na Mesiaci. Ide o prvý takýto ruský projekt za posledných takmer 50 rokov a podľa agentúry DPA má ísť o predstupeň potenciálneho nového prieskumu Mesiaca vykonávaného človekom na mieste. Na Mesiaci bude ruský modul skúmať južný pól a zameria sa okrem iného aj na pátranie po vode. Sonda bude zhromažďovať a analyzovať vzorky pôdy, spresnila ruská vesmírna agentúra Roskosmos.

Nosná raketa s modulom odštartovala o 02:11 moskovského času (01:11 SELČ) z kozmodrómu Vostočnyj na ruskom Ďalekom východe. Na mesiaci by modul podľa Roskosmosu mal pristáť 23. augusta.Projekt Luna-25 nadväzuje na poslednú lunárnu misiu Sovietskeho zväzu, Luna-24, ktorá v roku 1976 dokázala pristáť na Mesiaci, odobrať vzorky a vrátiť sa na Zem.

Lunárne misie nedávno začali aj Spojené štáty a India

Na projekte Luna-25 a ďalších ruských misiách na Mesiac sa mala podieľať aj Európska vesmírna agentúra (ESA), ktorá však po ruskom vpáde na Ukrajinu vlani vo februári prerušila spoluprácu s Moskvou. Rusko následne vyhlásilo, že jeho lunárne programy budú pokračovať a že európske vybavenie a technológie nahradia svojimi. Lunárne misie nedávno začali aj Spojené štáty a India, zatiaľ čo bezposádkovému čínskemu modulu sa pred takmer tromi rokmi podarilo na Mesiaci pristáť.

 

Viac o téme: ŠtartRuskoMoskvaSojuzLunárna misiaMaesiac
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu