Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Lekári v Anglicku začali ďalší štrajk pre platové podmienky

Štrajk v Británii
Štrajk v Británii (Zdroj: SITA/Danny Lawson/PA via AP)

LONDÝN - Desaťtisíce profesijne mladších lekárov v Anglicku v piatok vstúpili do ďalšieho štvordenného štrajku. Ide o súčasť dlhodobého sporu o platové podmienky s britskou vládou. Informovala o tom agentúra AP.

Piate kolo štrajku týchto lekárov má trvať do utorka 7.00 h miestneho času. Ide o profesijne mladších lekárov a niektorí z nich začali v britskej Národnej zdravotnej službe (NHS) pracovať len nedávno. V nemocniciach majú na starosti najmä poskytovanie bežnej starostlivosti a ich pracovný čas je dlhý, píše AP. NHS uvádza, že z dôvodu štrajku by mohli zrušiť až milión plánovaných zákrokov a vyšetrení v hodnote jednej miliardy libier (viac než 1,158 miliardy eur). 

Štrajkujú aj ďalší zamestnanci

Britská lekárska asociácia (BMA), ktorá zastupuje približne 75.000 mladších lekárov, žiada zvýšenie platov o 35 percent s cieľom vrátiť ich po zarátaní inflácie na úroveň z roku 2008. Vláda však ponúka len šesťpercentné zvýšenie s prísľubom ďalšieho možného nárastu. Vláda trvá na tom, že jej ponuka je spravodlivá a naplnenie požiadaviek lekárov by viedlo k ďalšiemu nárastu inflácie v krajine. "Všetko, o čo žiadame, je návrat k úrovni z roku 2008. Nežiadame zvýšenie platov," uviedla lekárka Sumi Manirajanová, ktorá je jednou z podpredsedníčok BMA.

Mnohí z jej kolegov sú podľa jej pozorovaní denno-denne na pokraji vyhorenia a niektorí odišli pracovať do zahraničia. V Británii v poslednom období okrem lekárov štrajkujú aj ďalší zamestnanci z verejného sektora vrátane učiteľov, rušňovodičov a zdravotných sestier. Vláda minulý mesiac oznámila zvýšenie platov o 6,5 percenta miliónom z týchto zamestnancov.
 

Viac o téme: ŠtrajkLekáriAnglicko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu