Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vražda prezidentského kandidáta v Ekvádore: Polícia Zatkla šesť Kolumbijčanov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

QUITO - Ekvádorská polícia zadržala v súvislosti s vraždou prezidentského kandidáta Fernanda Villavicencia šesť občanov Kolumbie. Kolumbijčan bol aj podozrivý atentátnik, ktorý zahynul po prestrelke s policajtmi, uviedla vo štvrtok tamojšia polícia.

Ekvádorský minister vnútra Juan Zapata predtým naznačil, že podozriví v prípade vraždy Villavicencia sú cudzinci. Dodal, že zadržané osoby patria k organizovaným zločineckým skupinám.     Prezidentského kandidáta Villavicencia zastrelili v noci na štvrtok, keď počas predvolebnej kampane v ekvádorskom hlavnom meste Quito nastupoval do auta. Päťdesiatdeväťročný novinár bol jedným z ôsmich prezidentských kandidátov vo voľbách, ktoré sa majú konať 20. augusta.

Ekvádorský prezident Guillermo Lasso vo štvrtok v reakcii na tragédiu vyhlásil v krajine výnimočný stav, ktorý bude v platnosti dva mesiace. Na sociálnu sieť napísal, že požiadal americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) o pomoc pri vyšetrovaní vraždy. Zároveň v krajine vyhlásil trojdňový štátny smútok. Polícia našla pri zadržaní podozrivých pušku, samopal, štyri pištole, tri granáty, dva zásobníky do pušiek, štyri krabice s muníciou, dva motocykle a vozidlo, ktoré bolo hlásené ako ukradnuté. Villavicencio bol známy ako bojovník proti korupcii, v rámci svojej novinárskej práce odhalil rozsiahlu sieť úplatkov, čo viedlo k odsúdeniu bývalého ekvádorského prezidenta Rafaela Correu na osem rokov väzenia.

Borrell a Blinken odsúdili zavraždenie prezidentského kandidáta v Ekvádore

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell a americký minister zahraničných vecí Antony Blinken odsúdili zavraždenie ekvádorského prezidentského kandidáta Fernanda Villavicencia a žiadajú vyvodenie zodpovednosti voči páchateľom. "Tento tragický násilný čin je tiež útokom proti inštitúciám a demokracii v Ekvádore," uviedol vo štvrtok Borrell. EÚ vo vyhlásení potvrdila odhodlanie podporovať demokraciu v tejto juhoamerickej krajine a pomôcť v úsilí zabezpečiť pokojné demokratické voľby. Tiež vyjadrila sústrasť ekvádorskej vláde i rodine zavraždeného kandidáta. "Páchatelia a organizátori tohto ohavného trestného činu musia byť postavení pred spravodlivosť," uviedol Borrell.

"Rázne odsudzujeme zavraždenie ekvádorského prezidentského kandidáta Fernanda Villavicencia a vyjadrujeme sústrasť jeho rodine a obyvateľom Ekvádora," napísal na sociálnej sieti Blinken. Tiež vyjadril odhodlanie USA podporovať ekvádorské úrady v úsilí vyvodiť voči páchateľom zodpovednosť. Villavicencia zastrelili v noci na štvrtok, keď počas predvolebnej kampane v ekvádorskom hlavnom meste Quito nastupoval do auta. Päťdesiatdeväťročný novinár bol jedným z ôsmich kandidátov vo voľbách, ktoré sa majú konať 20. augusta. Misia expertov EÚ je v súčasnosti v Ekvádore a volebný proces pozorne sleduje.

Viac o téme: VraždaPrezidentský kandidátPolícia EkvádorFernando Villavicenci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu