Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Po víkendových dažďoch vznikli v Maďarsku tri mimoriadne povodňové situácie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BUDAPEŠŤ - Uplynulý víkend spadlo v Maďarsku mesačné množstvo zrážok, ktoré viedlo k vzniku troch mimoriadnych povodňových situácií. Búrky a víchrice v uvedenom čase spôsobili výpadok elektriny v 80.000 domácnostiach, problémy však boli v krátkom čase vyriešené, uviedol v utorok štátny tajomník ministerstva vnútra Bence Rétvári.

Rétvári vyzdvihol rýchlosť a efektivitu ochrany proti škodám v dôsledku búrok a povodní. Významnú úlohu podľa jeho slov v ochrane ľudí a majetku zohral rozvoj v uplynulých rokoch, investície do ochrany pred povodňami, posilňovanie priehrad a poskytovanie nového vybavenia na zvládanie katastrof. Generálny riaditeľ Celoštátneho riaditeľstva úradu civilnej ochrany (OKF) Zoltán Góra informoval, že počas víkendu zaznamenali 7595 žiadostí o pomoc, pričom pracovníci OKF zasahovali v 5491 prípadoch. Následky škôd búrok a víchrice likvidovali ešte aj v utorok na 377 miestach Budapešti.

Po víkendových dažďoch vznikli
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: repro foto: Facebook/Körmend Város Honlapja)

Záplavy spôsobujú čoraz vážnejšie problémy

Polícii o pomoc v uvedenom čase volali v 23.000 prípadoch, z nich 12.000 prípadov bolo opodstatnených, uviedol zástupca policajného prezidenta János Kuczik. Generálny riaditeľ Celoštátneho vodohospodárskeho riaditeľstva (OVF) István Láng povedal, že záplavy po silných dažďoch spôsobujú čoraz vážnejšie problémy. Pripomenul, že v pondelok hladina Drávy pri obci Őrtilos stúpla na rekordnú úroveň a ďalej stúpa, kulmináciu tam očakávajú až na štvrtok.

Mimoriadne záplavy zaznamenali aj na riekach Rába a Mura. Na protipovodňovú ochranu má OVF podľa Lánga k dispozícii 50.000 vriec s pieskom. Upozornil, že najnebezpečnejšie obdobie záplav je po kulminácii hladiny, takže do konca tohto týždňa budú mať vodohospodári veľa práce, aby minimalizovali škody.

Viac o téme: PočasieDážďVíkendMimoriadnePovodňová situáciaMaďarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu