Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V Iráne popravili za 48 hodín 11 príslušníkov menšiny, tvrdia aktivisti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - V Iráne v priebehu 48 hodín popravili obesením 11 príslušníkov sunnitskej menšiny Balúčov za drogovú trestnú činnosť. Oznámila to v stredu ľudskoprávna organizácia Iran Human Rights (IHR) so sídlom v Nórsku.

Vyvoláva to obavy, že iránske úrady uplatňujú trest smrti vo zvýšenej miere medzi obyvateľmi tejto komunity, píše agentúra AFP.Príslušníci menšiny Balúčov vyznávajú sunnitskú odnož islamu – na rozdiel od šiitskej vetvy, ktorá v Iráne dominuje. Deviatich iránskych Balúčov a dvoch príslušníkov tejto menšiny zo susedného Afganistanu obesili v priebehu nedele až utorka rána. IHR uviedla, že v júli zaznamenala v Iráne 61 popráv.

Celkovo v krajine popravili v priebehu tohto roka 423 osôb

Celkovo v krajine popravili v priebehu tohto roka 423 osôb.IHR uviedla, že príslušníci menšiny Balúčov, ktorí tvoria iba dve až šesť percent populácie, v roku 2022 predstavovali tretinu všetkých popravených. Ľudskoprávne organizácie obviňujú režim v Teheráne z toho, že v poslednej dobe vo zvýšenej miere uplatňuje trest smrti, aby zasial strach medzi miestnym obyvateľstvom. Deje sa tak po masívnych protestoch vyvolaných smrťou 22-ročnej Mahsy Amíníovej, ktorú vlani v septembri zadržali za nedodržiavanie pravidiel obliekania a krátko nato zomrela vo vyšetrovacej väzbe. IHR dodala, že takmer polovicu z 256 osôb, ktorých v Iráne v roku 2022 popravili za drogovú trestnú činnosť, tvorili členovia menšiny Balúčov.

Viac o téme: PopravaAktivistiMenšinaIránIHR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu