Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

VOJNA na Ukrajine Deň päťstodvadsiaty piaty (31. júla 2023)

Húfnica Zuzana 2 Zobraziť galériu (5)
Húfnica Zuzana 2 (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

KYJEV - Ruský raketový útok zasiahol v pondelkových ranných hodinách ukrajinské mesto Kryvyj Rih v Dnepropetrovskej oblasti na juhu Ukrajiny, uviedlo vo vyhlásení ukrajinské ministerstvo vnútra. Informujeme podľa správy agentúry Reuters. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny 

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 522

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 522 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

21:46 Spojené kráľovstvo v pondelok uvalilo sankcie na ruských sudcov a prokurátorov zapojených do "politicky motivovaného rozsudku" proti opozičnému politikovi Vladimirovi Karovi-Murzovi. Zároveň vyzvalo na prepustenie tohto britsko-ruského občana z väzenia. Informovali o tom tlačové agentúry Reuters a AFP.

21:17 Kyjev podpísal dôležitú dohodu s tureckou spoločnosťou Baykar Makina o vybudovaní servisného centra na opravu a údržbu dronov priamo na území Ukrajiny. V pondelok o tom informovala tlačová agentúra Reuters a portál britskej televízie Sky News.

19:59 Štátny tajomník maďarského rezortu diplomacie Tamás Menczer v pondelok pre agentúru MTI kritizoval slovenského ministra zahraničných vecí. O Miroslavovi Wlachovskom povedal, že sa spolieha na dodávky zbraní Ukrajine. Namiesto zbraní by ale teraz bolo podľa Menczera potrebné priniesť rozhodnutie o mieri. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti.

19:29 Ukrajina a Chorvátsko sa dohodli na možnosti využívať chorvátske prístavy na rieke Dunaj a na pobreží Jadranského mora na vývoz ukrajinského obilia. Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba to oznámil v pondelok po rozhovoroch so svojím chorvátskym kolegom Grličom Radmanom. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry Reuters a portálu britskej televízie Sky News.

18:55 Ukrajina a Chorvátsko sa dohodli na možnosti využívať chorvátske prístavy na rieke Dunaj a na pobreží Jadranského mora na vývoz ukrajinského obilia. Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba to oznámil v pondelok po rozhovoroch so svojím chorvátskym kolegom Grličom Radmanom. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry Reuters a portálu britskej televízie Sky News.

17:20 Ruský odvolací súd potvrdil verdikt nad opozičným politikom a kritikom Kremľa Vladimirom Karou-murzom, ktorého súd v Moskve v apríli zistil vinným okrem iného z vlastizrady a poslal ho na 25 rokov do väzenia. Informovala o tom dnes ruská štátna agentúra TASS. Agentúra Reuters predtým pôvodný verdikt označila za najtvrdší trest svojho druhu od ruskej invázie na Ukrajinu.

16:25 Ukrajina v utorok na Slovensku prevezme ďalšie dve samohybné húfnice Zuzana 2. Pôjde o prvé dve delostrelecké súpravy z celkovo 16 kusov, ktorých výrobu financujú spoločne Dánsko, Nórsko a Nemecko, uviedlo na svojom webe slovenské ministerstvo obrany.

16:00 Ukrajina dala svetu najavo, že jej nie je jedno utrpenie ukrajinského ľudu. Vojna, ktorú Rusko rozpútalo na Ukrajine nenechá velenie v Kyjeve len tak. Ukrajinské jednotky do tejto chvíle bránili svoju vlasť, no na výročie nezávislosti Ukrajiny sa zrejme chystá niečo veľké. 

15:20 Počet obetí ruského útoku na KrivyiRih sa zvýšil na 5, zranených je 53 ľudí, vrátane piatich detí, tvrdí ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinets. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

14:36 Moskva zintenzívnila údery na ukrajinskú vojenskú infraštruktúru v reakcii na útoky Kyjeva na Ruskom kontrolované územia. Uviedol to v pondelok ruský minister obrany Sergej Šojgu, informujú agentúra AFP a televízia Sky News.

"Z dôvodu zlyhania takzvanej protiofenzívy sa Kyjev... zameral na vykonávanie teroristických útokov na civilnú infraštruktúru," povedal Šojgu na stretnutí s vedením Ozbrojených síl Ruskej federácie. "Intenzita našich útokov na ukrajinské vojenské zariadenia... sa značne zvýšila," dodal.

14:11 Útoky z ukrajinskej strany dnes ohlásil Alexander Bogomaz, gubernátor ruskej Brjanskej oblasti susediacej s Ukrajinou. Ukrajinské drony podľa neho v noci na dnes zasiahli policajné oddelenie. Útok sa obišiel bez obetí, poškodil však strechu a okná budovy, uviedol s odvolaním sa na Bogomaza ruskojazyčný server BBC.

13:44 Ruská logistika vážne zasiahla útoky na krymské mosty. Hovorkyňa južného velenia Ukrajiny Natalia Humeniuk uviedla, že ruská armáda trpí veľkými logistickými problémami po výbuchu na Krymskom moste zo 17. júla a po údere na most Čonhar z 29. júla.

13:19 Ukrajinské sily za posledný týždeň dobyli bezmála 15 kilometrov štvorcových okupovaného územia na juhu a východe Ukrajiny, uviedla dnes na telegrame námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová. Ruské jednotky podľa nej sústredia svoje sily najmä na Kupjansk a Lyman na severovýchode a Bachmut, Avdijivku a Marjinku na východe Ukrajiny. Celkovo Ukrajina od začiatku júna v rámci svojej protiofenzívy vedenej v južnom smere získala späť takmer 205 kilometrov štvorcových územia, napísala Maljarová.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu