Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Majiteľmi pralesa sú Brazílčania

(Zdroj: SITA)

SAO PAULO - Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva v pondelok vyhlásil, že Amazonský prales "patrí brazílskemu ľudu" a že ho chce chrániť rovnako, ako aj podporovať rozvoj.

"Sme si vedomí toho, že musíme zredukovať odlesňovanie... ale taktiež sme si vedomí dôležitosti rozvoja Amazonskej oblasti, kde žije 25 miliónov Brazílčanov," povedal prezident vo svojom prejave na výročnom zasadaní brazílskeho Inštitútu pokrokových štúdií.

Výroky prezidenta sa zdajú byť reakciou na narastajúce obavy domácich a zahraničných enviromentalistov, že Brazília nerobí dosť na ochranu Amazonského pralesa. Tieto obavy podnietila nedávna rezignácia rešpektovanej ministerky životného prostredia Mariny Silvy, ktorú krajina vnímala ako bojovníčku za záchranu dažďového pralesa. Sťažovala sa totiž, že čelí "problémom" pri zavádzaní federálnej agendy pre životné prostredie.

"Svet musí pochopiť, že brazílsky amazonský prales má majiteľov a že jeho majiteľom je brazílsky ľud," povedal prezident a dodal: "Majiteľmi sú indiáni, zberači kaučuku, rybári a všetci tí z nás, ktorí sú Brazílčanmi."

Amazonský prales pokrýva plochu 6,1 milióna štvorcových kilometrov, oblasť väčšiu ako západná Európa, a tvorí 63 percent územia Brazílie. Okolo 20 percent originálneho lesa zničili rančeri, spoločnosti ťažiace drevo a developeri.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu