Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Švédsko sa chce posilniť voči teroristickým útokom: Ide o reakciu na incident so znesvätením Koránu

Pohľad na mesto so štokholmskou radnicou (uprostred) v Štokholme, Švédsko
Pohľad na mesto so štokholmskou radnicou (uprostred) v Štokholme, Švédsko (Zdroj: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin)

ŠTOKHOLM - Švédska vláda vo štvrtok nariadila 15 štátnym orgánom a agentúram, aby posilnili schopnosť krajiny predchádzať teroristickým útokom. Ide o reakciu na zhoršenú bezpečnostnú situáciu vyvolanú protestmi v Štokholme, na ktorých došlo k znesväteniu Koránu, informuje o tom správa z agentúry AFP.

"Nedávne deštruktívne udalosti - najmä demonštratívne pálenie (Koránu) - zvýšili riziká pre bezpečnosť Švédska," uviedol premiér Ulf Kristersson na sociálnej sieti. "Podľa Švédskej bezpečnostnej služby (SÄPO) sme sa z toho, čo sa nazýva legitímny cieľ teroristických útokov, stali prioritným cieľom," pokračoval Kristersson s tým, že aktuálna bezpečnostná situácia je "veľmi vážna". 

Archívne video:Jaroslav Naď: Máme záujem na strategickej spolupráci so Švédmi

Jaroslav Naď: Máme záujem na strategickej spolupráci so Švédmi (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Švédske ozbrojené sily, orgány činné v trestnom konaní a ďalšie štátne orgány a inštitúcie preto dostali za úlohu, aby zintenzívnili svoju činnosť a posilnili kapacity krajiny pri ochrane pred terorizmom a násilným extrémizmom. Všetky súvisiace aktivity má koordinovať SÄPO.

Oznámenie prichádza deň po tom, čo sa podľa vlády krajina stala terčom dezinformačných kampaní

Oznámenie prichádza deň po tom, ako švédska vláda uviedla, že krajina je terčom dezinformačných kampaní, ktorých cieľom je poškodiť Švédsko a švédske záujmy. V dôsledku pálenia koránu v Štokholme sa medzi Švédskom a štátmi Blízkeho východu vystupňovalo napätie a viaceré tamojšie krajiny si v tejto súvislosti predvolali švédskych veľvyslancov.

Iracký utečenec Salwán Múmíká minulý týždeň s povolením švédskej polície pred budovou irackej ambasády v Štokholme pošliapal Korán, ale nespálil ho. Na podobnom júnovom proteste pred štokholmskou mešitou zapálil niekoľko strán z tejto knihy, čo vyvolalo masové protesty vo viacerých moslimských krajinách. Švédska vláda incidenty s pálením Koránu odsúdila, no zároveň zdôraznila, že je potrebné rešpektovať slobodu prejavu a zhromažďovania.

Viac o téme: KrajinaVládaProtestyObranaPosilnenieTeroristické útokyŠvédskoKoránZnesvätenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu